Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1439

Dr.sc. Bojan Vršnak predaje o Suncu 14. travnja na festivalu 10 dana astronomije u Daruvaru (izvor Facebook stranica AD Kumova slama Daruvar)

U Temi Krugova slušamo diskusiju nakon predavanja dr.sc. Bojana Vršnaka, stručnjaka za Sunce koje je održano 14. travnja na 13. izdanju festivala 10 dana astronomije u Daruvaru.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Prve riječi na njemačkom Nicole Baxtera i Susie Lacome, na odjelu stripova Puni krug Stana Leeja, Jacka Kirbyja, Alexa Rossa i Josha Johnsonna, na odjelu beletristike Pet Nine Lololi, a na stručno-znanstvenom odjelu Znanost i umjetnost doživljaja hrane Daniele Angeline Jelinčić.

Na današnji datum rođeni su August Šenoa, Robert Fulton, Claude Monet, Astrid Lindgren i Peter Norton, tiskan je roman Moby Dick Hermana Melvillea, započeo je uspješan pokušaj putovanja oko svijeta u manje od 80 dana, Theodore Maiman dobio je patent za rubinski laser, umrli su Gottfried Leibniz, Georg Wilhelm Friedrich Hegel, Antun Mihanović, Bertha Morris Parker i Branko Lustig.

U Vijestima Krugova govorimo o najstarijoj piramidi na svijetu, o starim zapisima o potresima, o aukcijama nekih slika starih majstora, te o filmskom studiju u Jadran filmu posvećenom Orsonu Wellesu.

U Svemirskom kutku spominjemo godišnjice nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i aktualne događajima s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo okultaciju Venere Mjesecom, novosti sa sonde Lucy i s europskog svemirskog teleskopa Euclid, te odlazak još jednog astronauta iz programa Apollo.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa tako slušamo glazbu Leopolda Mozarta, Johanna Nepomuka Hummela, Fanny Mendelssohn, Ignaza Pleyela, Sola Kaplana, Neila Younga, Syda Barretta, te grupa Styx i Parni valjak.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1439 na programu je Prigorskoga radija (96,6 MHz) u utorak, 14. studenoga od 18 sati do 19 sati i 30 minuta. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže.

Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno