Županija o djeci koja se smrzavaju vršeći nuždu u kemijskom WC-u izvan škole: Nismo mogli planirati hladnoću

“Županu postaviti WC ispred ureda”, “Eto na što nam škole liče, a oni pričaju o uvođenjima tableta”, “Ovo su hrvatske sramote. Ima za nabavku 300 novih automobila, a nema za napraviti WC za skolu?”, neki su od komentara čitatelja iskazanih na Facebooku, pod člankom prenešenom na jednom nacionalnom portalu, o tome kako učenici Osnovne škole Sveti Petar Orehovec u istoimenom središtu općine u Koprivničko-križevačkoj županiji, na nuždu od početka drugog polugodišta idu izvan školske zgrade, u kemijske zahode do škole, i to zato jer im je školski WC neispravan zbog smrznutih slavina. Više od dvije stotine mališana, tako, ove potrebe obavljaju i na ledenim vrlo niskim temperaturama, što je, uz činjenicu da je riječ o improviziranom i nepedagoškom rješenju, i opasnost za njihovo zdravlje.

Ravnatelj škole Stjepan Lučki već je bio objasnio da je bio prisiljen organizirati kemijske zahode, budući da je, odlukom županije kao osnivača, zapadni dio školske zgrade, u kojem se nalazi i pravi WC; morao biti zatvoren zbog derutnosti i klizanja, te preplitkih temelja. Pukotine na zgradi Lučki je županiji prijavio lani u kolovozu, uoči početka školske godine.

Ravnatelj je objasnio, navodi i Index.hr, da je kemijski zahod ograđen šatorom, čiji stijenke, pak, dok je vanjska temperatura i -10 Celzijevih stupnjeva, nisu dovoljna zaštita, te napomenuo da su županijske vlasti obećale sanirati problem. Koprivnički Podravski list, koji je i otkrio skandal, od nadležnih u Županiji nije uspio dobiti odgovor ovih dana, ali su se zato iz Županije danas javili, i to priopćenjem svim medijima, koji su se raspisali o “nevjerojatnoj stvari u 21. stoljeću”.

– Nakon što je ravnatelj upozorio lani u kolovozu na pukotine, stručne službe su utvrdile da nema opasnosti za nastavu, a u listopadu je ovlašteni statičar nakon stručnog pregleda i radova ustanovio da je klizišet uzrok pukotina, navode iz Ureda župana Darka Korena te ističu da su dali zatvoriti sporni dio zgrade i ponudili mobilni sanitarni čvor. Napominju da su roditelji odbli i mogućnost prijevoza svoje djece, učenika, u druge škole…

– Žao nam je djece koja koriste mobilni sanitarni čvor na -10, ali nažalost takve vremenske uvjete nismo mogli planirati, glasi županova isprika, kao da nije poznato kako su za siječanj, kao vrhunac zime, sasvim moguće i očekivane i tako niske temperature!

Dalje u priopćenju navode da će ovlaštena tvrtka u roku od 60 dana (od danas) izraditi glavni i izvedbeni projekt rekonstrukcije zgrade OŠ Sveti Petar Orehovec, a prema projektnom prijedlogu županijskog Upravnog odjela za obrazovanje.

– Prema preporuci struke ovaj dio zgrade će se srušiti, tehničkim zahvatima utvrditi to zemljište i izgraditi tih 400 kvadratnih metara koji sada nedostaju (dvije učionice i sanitarni čvor). Župan Koren je inicirao i sastanak u Ministarstvu znanosti obrazovanja i sporta te tražio da se i Ministarstvo financijski uključi u rješavanje ovog problema.

Komunikacija s ravnateljem Škole i načelnikom Općine odvija se gotovo na dnevnoj bazi te su svi upoznati sa aktivnostima osnivača odnosno Županije po ovom pitanju, tako da su neprihvatljive izjave ravnatelje o mogućnosti da ih Županija ne „zaboravi“, zaključuje se u priopćenju Službe ureda župana, koje potpisuje pročelnica Melita Ivančić.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.