Skupština je sastavljena, čija je ruka i zašto prevagnula

Iz drugog pokušaja, izborom HDZ-ovog Damira Felaka za predsjednika, jučer je konstituirana Županijska skupština. Pred dva tjedna Koren nije imao podršku većine među 37 vijećnika pa je konstituiranje propalo, no od tada do jučer uspio ju je osigurati. Osim Mreže i HDZ-a, koji zajedno imaju tek 12 ruku što je manje od trećine vijećnika, jučer popodne podršku mu je dalo njih 20 – trojica vijećnika s liste Marija Rajna, dvojica MOST-ovih, dva HSS-ovca i Darko Fištrović s liste SDP-a.

Zašto je i troje Križevčana s Rajnove liste ipak diglo ruku za Korena i HDZ, pitali smo križevačkog gradonačelnika. Objašnjava da nema govora ni o kakvim koalicijama niti su potpisali bilo kakav sporazum, već će njihova potpora vladajućima u Skupštini ovisiti o dinamici uvažavanja njihovih prijedloga i projekata.

Pozivamo i župana i izabrane vijećnike da zajedno radimo na revitalizaciji naše županije. Krajnji je čas da uhvatimo priključak za bogatim sjeverom i u demokratskim okolnostima doprinesemo razvoju i općem dobru. S građanima ostajemo u stalnom kontaktu i pozivamo ih da nam ukazuju na probleme s kojima se susreću kako bismo ih mogli podići na višu razinu. Politikom se bavimo radi naših građana, to bi nam svima trebao biti prioritet“, poručio je Rajn i istaknuo glavne probleme koji se tiču Križevaca – dogradnja zgrade gimnazije koja predugo čeka, osiguravanje stalne ginekološke i pedijatrijske zdravstvene zaštite, ali i potreba za boljom suradnjom s Urbanističkim uredom kako bi bili učinkovitiji servis za poduzetništvo.

Korenu su podršku dala i dvojica nezavisnih vijećnika Zdravko Matotan i Željko Brček koji su izabrani s liste Mosta, iako je predsjedništvo Mosta prekjučer od njih zatražilo da ne podrže HDZ i većinu koja podržava župana Darka Korena jer će time iznevjeriti predizborne dogovore i povjerenje birača koji su im dali glas.

Most s njima ne želi imati posla niti će s njima više politički surađivati“, poručilo je predsjedništvo stranke.

Koren je sakupio klimavu trgovačku većinu od sedam stranaka i to je dugoročno neodrživo, smatra predsjednik županijskog SDP-a Mladen Kešer koji nije iznenađen ovakvim raspletom.

Ovu Korenovu većinu ništa ne povezuje osim uskih sitnih interesa koji neće rezultirati progresivnim razvojem naših mjesta i županije. SDP koji ja vodim već je danas ponudio pred skupštinare “MODEL 33”, plan za izgradnju i osnivanje domova za stare i nemoćne u svim općinama i gradovima naše županije. Tražimo da županija utvrdi i točan broj socijalno potrebitih obitelji i pojedinaca jer pojedini ljudi žive na rubu ljudskosti“, rekao je Kešer. Lista koju je on predvodio osvojila je najviše mandata, njih 10, no upravo je s te liste dvadeseta ruka dala podršku Korenu i HDZ-u.

Darko Fištrović je vratio ucjenjivački dug Korenu i nemam što drugo reći“, poručio je Kešer.

Zanimljivo je da su za potpredsjednike Županijske skupštine izabrani Zdravko Matotan i Vjekoslav Maletić, obojica iz vladajuće većine iako se prema Statutu Koprivničko-križevačke županije drugi potpredsjednik bira iz reda predstavničke manjine.

Vezano

Komentari su zatvoreni.