Večeras adventski koncert Lovre Pogorelića

lovro-pogorelics1Ogranak Matice hrvatske u Križevcima i Glazbena škola Alberta Štrige Križevci pozivaju na Adventski koncert kojeg će održati pijanist Lovro Pogorelić u petak, 16. prosinca, u Koncertnoj dvorani Glazbene škole, s početkom u 19:30 sati. Lovro Pogorelić izvanredni je profesor klavira na Muzičkoj akademiji Zagreb, utemeljitelj i umjetnički direktor PagArtFestivala. Redovito koncertira širom svijeta od svoje sedamnaeste godine. Ulazak na koncert je slobodan.

Program:

J. Haydn: Sonata u E-duru, Hob. XVI:31 (br.46)
Moderato
Allegretto
Finale.Presto

Modest P. Musorgski: Slike s izložbe
Promenada I, Gnom
Promenada II, Stari dvorac
Promenada III, Tuileries
Bydlo
Promenada IV, Ples pilića u ljuskama
Samuel Goldenberg i Schmuyle
Promenada V, Tržnica u Limogeu
Katakombe Sepulcrum romanum, Con mortuis in lingua mortua (Promenada)
Koliba na kokošjim nogama (Baba Jaga)
Velika vrata Kijeva

lovro-pogorelicSolistički ili s orkestrom, Lovro Pogorelić ostvaruje pijanističke kreacije uvjerljive snage i nepobitne individualnosti. Među recentnim nastupima izdvaja koncertnu turneju po velikim gradovima Kine (Peking, Tianjin, Šangaj, Guangzhou i Suzhou) te recital u Teatru Bibiena u Mantovi, prigodom kojeg je kritičar lista Cultura&Societá opisao njegov nastup kao „Pijanističku meditaciju“ i istaknuo „…istančanost zvuka koji zadire u meditativnu unutarnju refleksiju kojoj se suprotstavljaju dinamične eksplozije što slijede jednu vrlo osobnu logiku. To se u mantovanskom recitalu vidjelo i u djelima romantičara Schuberta (Sonata D 960) i Schumanna (Kreisleriana op. 16) kao i kod ekstatičnog i mističnog ‘simbolista’ Skrjabina (5. Sonata)“.

Prilikom turneje s Mađarskom filharmonijom (2013.) pod ravnanjem Zoltána Kocsisa (2. Klavirski koncert S. Rahmanjinova; Miškolc, Szegedin, Pečuh, Debrecin, Budimpešta) njegov nastup u Palači umjetnosti u Budimpešti popraćen je riječima: “Plemenitu eleganciju izvedbe Lovre Pogorelića, njegove suverene, ali ne pretjerane, individualne odabire tempa – koje je orkestar uglavnom dosta fleksibilno pratio, – njegovu prirodnu virtuoznost auditorij je nagradio urnebesnim pljeskom, a glazbenik koji i svojom skromnošću pokazuje primjer svima, za to se zahvalio kratkim frapantnim preludijem Rahmanjinova.“ –A. Kovács, Pečuh.

Za turneje po Japanu 2012. zapisano je: “…On je krupan čovjek i svira s punim udarom, iako nalazim profinjenost u njegovom zadivljujućem zvuku…” K. Michishita, Let’s Enjoy Toky – 5 najboljih koncerata u 2011., te: “…Njegova je izvedba ekstremno bogata i raznovrsna, a vještina njegovih ruku je neiscrpna. Vizualno, kao blistavi kristali i moćno kao prašina u zraku. Potpuno sam zadivljena ogromnom širinom dinamičke skale i njegovim kapacitetom u okretnosti pokretne snage logičkog sklada. Njegov rad sadrži mnogo ekscentričnih faktora, ipak svaki djelić zvuka je gladak i blistav kao baršun …” K. Fushhiya, www.jazztokyo.com.

Francuska diskografska kuća Intrada (Pariz) prepoznala je umjetnost Lovre Pogorelića te je u proljeće 2007. izdala CD Liszt Lovro Pogorelić koji je izazvao divljenje kritike u rasponu od uzvika Wouah! u Francuskoj (A. Jourdain, www.pianobleu.com) do karakterizacije “… pijanist izvjesne reputacije sa zadivljujućim muzičkim argumentima…” (J. Hamada, The Record Geijutsu Disc Review, Japan). Francuski muzički kanal Mezzo snimio je dokumentarni film o nastanku ovog CD-a koji je višekratno emitiran.

U prosincu 2008. Intrada izdaje novi CD Lovre Pogorelića s djelima Musorgskog i Rahmanjinova. Pianobleu odabire ovaj CD kao CD mjeseca siječnja 2009. Hrvatski izdavač je Dancing Bear. U proljeće 2012. na Danima hrvatskog filma prikazan je glazbeni spot Slike s izložbe Lovre Pogorelića, autora Zorana Vuletića. HRT je snimila portret Lovre Pogorelića još 1993., a pretprošle godine intervjuirala ga je u emisiji “Knjiga ili život”.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.