Izbornik
FacebookTwitterGoogle+RSSYouTube

U nedjelju ‘Goranovci’ nastupaju u Križevcima

mva9_muski_vokalni_ansambl_ivan_goran_kovacic_ozren_bogdanovicKatedralni pjevački zbor poziva na svečanu svetu misu prema rimskom obredu koju će treće adventske nedjelje, 11. prosinca u 18:00 sati, u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice pjevati Muški vokalni ansambl „Ivan Goran Kovačić“ iz Zagreba, pod vodstvom dirigenta Ozrena Bogdanovića. Za vrijeme mise zbor će izvoditi djela Lukačića, Lešćana, Bortnjanskog, Vilhara-Kalskog,”Dalmatinsku misu” don Šime Marovića, kao i hrvatske adventske popjevke, a nakon mise, u kratkom koncertnom predstavljanju, moći će se čuti Haller, Odak, Handel te Kalski.

Muški vokalni ansambl «Ivan Goran Kovačić» osnovan je 1956. kao ogranak Akademskog zbora SKUD-a « I. G. Kovačić». U to vrijeme djeluje kao oktet, a kasnije kao vokalno-instrumentalni sastav. Godine 1964. formalno se osamostalio te kao samostalna sekcija društva djeluje i danas. Oktet je osnovao i u početku vodio Duško Prašelj. Nakon Prašelja ansambl su vodili Adalbert Marković, Vinko Glasnović, Zdravko Vitković, Ivo Androja, Dinko Fio, Vladimir Babuš, Marijan Krajna, Božidar Galli i Josip Nalis, a od 2007. ga vodi Ozren Bogdanović.

Ozren Bogdanović, dirigent muškog ansambla Studentskog kulturng umjetničkog društva Ivan Goran Kovačić. Foto: Borna Filić/PIXSELL

U više od pedeset godina svog djelovanja Ansambl je stalno nadopunjavao svoj repertoar pa ga je ubrzo proširio obradama narodnih, starogradskih, crnačkih duhovnih pjesmama i kraćim djelima klasične glazbe. Ansambl redovito nastupa na smotrama, natjecanjima i koncertima diljem Hrvatske, a hrvatsku glazbenu baštinu uspješno je predstavio i na gostovanjima u inozemstvu: Norveška, Njemačka, Nizozemska, Engleska, Francuska, Austrija, Švicarska, Mađarska, Italija i Kanada. Tijekom svog djelovanja snimio je više audio zapisa te programa za radio i televizijske emisije. U povodu 50. obljetnice djelovanja snimio je nosač zvuka “50”.

U 2008. – godini obilježavanja 60. obljetnice Društva postiže zapažene koncerte i nastupe, od kojih se posebno ističe 1. nagrada u svim kategorijama na Međunarodnom natjecanju muških komornih zborova u Petrinji (nagrada Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatske udruge zborovođa).

mva-igk_muski_vokalni_ansambl_ivan_goran_kovacic_ozren_bogdanovic

wpDiscuz