U nedjelju ‘Goranovci’ nastupaju u Križevcima

mva9_muski_vokalni_ansambl_ivan_goran_kovacic_ozren_bogdanovicKatedralni pjevački zbor poziva na svečanu svetu misu prema rimskom obredu koju će treće adventske nedjelje, 11. prosinca u 18:00 sati, u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice pjevati Muški vokalni ansambl „Ivan Goran Kovačić“ iz Zagreba, pod vodstvom dirigenta Ozrena Bogdanovića. Za vrijeme mise zbor će izvoditi djela Lukačića, Lešćana, Bortnjanskog, Vilhara-Kalskog,”Dalmatinsku misu” don Šime Marovića, kao i hrvatske adventske popjevke, a nakon mise, u kratkom koncertnom predstavljanju, moći će se čuti Haller, Odak, Handel te Kalski.

Muški vokalni ansambl «Ivan Goran Kovačić» osnovan je 1956. kao ogranak Akademskog zbora SKUD-a « I. G. Kovačić». U to vrijeme djeluje kao oktet, a kasnije kao vokalno-instrumentalni sastav. Godine 1964. formalno se osamostalio te kao samostalna sekcija društva djeluje i danas. Oktet je osnovao i u početku vodio Duško Prašelj. Nakon Prašelja ansambl su vodili Adalbert Marković, Vinko Glasnović, Zdravko Vitković, Ivo Androja, Dinko Fio, Vladimir Babuš, Marijan Krajna, Božidar Galli i Josip Nalis, a od 2007. ga vodi Ozren Bogdanović.

Ozren Bogdanović, dirigent muškog ansambla Studentskog kulturng umjetničkog društva Ivan Goran Kovačić. Foto: Borna Filić/PIXSELL

U više od pedeset godina svog djelovanja Ansambl je stalno nadopunjavao svoj repertoar pa ga je ubrzo proširio obradama narodnih, starogradskih, crnačkih duhovnih pjesmama i kraćim djelima klasične glazbe. Ansambl redovito nastupa na smotrama, natjecanjima i koncertima diljem Hrvatske, a hrvatsku glazbenu baštinu uspješno je predstavio i na gostovanjima u inozemstvu: Norveška, Njemačka, Nizozemska, Engleska, Francuska, Austrija, Švicarska, Mađarska, Italija i Kanada. Tijekom svog djelovanja snimio je više audio zapisa te programa za radio i televizijske emisije. U povodu 50. obljetnice djelovanja snimio je nosač zvuka “50”.

U 2008. – godini obilježavanja 60. obljetnice Društva postiže zapažene koncerte i nastupe, od kojih se posebno ističe 1. nagrada u svim kategorijama na Međunarodnom natjecanju muških komornih zborova u Petrinji (nagrada Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatske udruge zborovođa).

mva-igk_muski_vokalni_ansambl_ivan_goran_kovacic_ozren_bogdanovic

20 godina CSF
Vezano
1 komentar
  1. kaja piše:

    Naša prelijepa i akustična Grkokatolička katedrala, te Muški vokalni ansambl “Ivan Goran Kovačić”, ima li išta ljepše za 3. adventsku nedjelju? Eto, duhovne hrane za cijeli tjedan. Inače obožavam muške zborove, ta punina glasova, dubina dionica, i……
    Nadam se da ću prizdraviti i počastiti se najljepšom poslasticom u nedjelu navečer.
    Sretno Maestu i Goranovcima!

Komentari su zatvoreni.