Večeras Noć kazališta u Križevcima

kraljevstvo-za-kulturu-krizevci_dramski_studio_noc_kazalistaNoć kazališta održat će se u subotu 19. studenoga, osmi put zaredom, a u njoj sudjeluje 86 institucija na 77 lokacija u 46 mjesta u Republici Hrvatskoj. Ljubitelji kazališta moći će pogledati 145 predstava i sudjelovati na 50-ak popratnih programa.

Sloganom Kraljevstvo za kulturu, kazalištarci izražavaju nadu da će jednom doći do toga da stvarno kao društvo damo „kraljevstvo za kulturu“, jer sve institucije koje sudjeluju u Noći kazališta upravo to i rade, a da nema entuzijazma kulurnih djelatnika, kulture ne bi ni bilo.

Udruženi križevački Dramski i Plesni studio Pučkog otvorenog učilišta pripremili su program „Shake is back“ – večer Shakespeareovih soneta – kojim se i u našem gradu obilježava ova svečanost kazališta, a pogledati ga možete u Velikoj dvorani Hrvatskog doma s početkom u 20 sati. Ulazak na predstavu je slobodan.

U čast obilježavanja 400 godina od smrti slavnog dramatičara Williama Shakespearea, polaznici Dramskog studija će govoriti vlastiti izbor iz njegovih soneta, a članovi Plesnog studija prikazati će nekoliko plesova iz njegovog vremena te na taj način i Križevce dovesti na kartu hrvatskih i europskih gradova u kojoj se održava ova velika kulturna manifestacija.

– Shakespeare je napisao 154 soneta. Postoji nekoliko vrlo dobrih hrvatskih prijevoda (nekoliko desetaka prevedenih soneta pronađeno je i u rukopisnoj ostavštini Tina Ujevića); vjerojatno najbolji su prijevodi/prepjevi Luke Paljetka iz 1984. i Mate Marasa iz 1993. Vrlo su zahtjevni za interpretaciju i zato se rijetko mogu čuti na sceni. Tim je veća hrabrost mladih Križevčana koji su ih, kao dar svome gradu, odlučili govoriti u Noći kazališta. Već sama hrabrost i veliki trud koji su uložili, zaslužuju punu dvoranu i podršku cijele križevačke kulturne javnosti. A uvjeren sam da će, svi koji dođu, otići kućama vise nego zadovoljni, izjavio je Zvonko Ilijić, voditelj Dramskog studija.

dramski-studio-krizevci_dramski_studio_noc_kazalistaProjekt Europska noć kazališta jednodnevna je manifestacija posvećena scenskim i izvedbenim umjetnostima. Održava se istovremeno u 11 europskih država (Hrvatskoj, Slovačkoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sloveniji, Srbiji, Austriji i Mađarskoj, te se od ove godine pridružuju Češka, Bugarska i Belgija), svake godine treće subote u mjesecu studenom. Kazalište toga dana postaje glavnim mjestom susreta, dijaloga, druženja i novih spoznaja kako umjetnika i kazališnih djelatnika tako i publike.

Toga dana kazališta daruju izvedbe, ali i otvaraju svoja vrata publici pa, rušeći na trenutak iluziju kazališta, produbljuju vezu koju publika ima s onima koji za nju igraju i mjestom na kojem to rade.

Pored niza već gotovih predstava, Noć kazališta svoj program širi i na gostovanja međunarodnih koprodukcija, razmjene predstava između domaćih kazališnih kuća, čitanja i uprizorenja tekstova suvremenih europskih autora, okrugle stolove i susrete s izravnim uključenjima putem interneta. Sva događanja u sklopu ove jednodnevne, ali i cjelonoćne manifestacije okupljena su oko jednog cilja – ostvarivanja novog i drugačijeg zajedništva kazališne publike i kazališnih umjetnika u jedinstvenom iskustvu.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.