Zrinka Zagorec osvojila književnu nagradu ‘Mali Galović’

161029_galoviceva-jesen_030_zoran_feric_zrinka_zagorec-drava_infoOd 26. do 29. listopada u Koprivnici, ali i Križevcima i Đurđevcu, održan je Međunarodni festival književnosti “23. Galovićeva jesen”, u sklopu kojeg je književnu nagradu “Fran Galović” osvojio hrvatski književnik Zoran Ferić za knjigu “Na osami blizu mora”. Nagradu za najbolje djelo na temu zavičajnosti i identiteta Ferić je dobio zahvaljujući glasovima publike i stručnog žirija. Zadovoljan što je osvojio nagradu, Ferić je za Drava-info.hr rekao da je sve ocjenjivače vjerojatno osvojio iznenađenjem u knjizi koja je, unatoč lepršavoj naslovnici s curama i galebovima, ipak ozbiljna knjiga s ozbiljnim ženskim likovima.

Nagradu “Mali Galović” dobila je Zrinka Zagorec, učenica 3.d razreda križevačke Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkog, za tekst o problemima djevojaka koje se sve češće sreću s anoreksijom, njihovim odnosima s roditeljima, ali i problemima u društvu. Na pitanje novinara portala Drava-info.hr što zna o Galoviću iskreno je odgovorila:
– Ne poznajemo ga puno jer je to Koprivničanac. Po njemu je nazvana gimnazija u Koprivnici. O njemu ne učimo ni u jednom razredu i ne znamo mnogo toga.

U sklopu ovogodišnjih “Galovićevih jeseni” križevačkoj publici su se predstavili Zbigniew Machej, Drago Štambuk i Roland Orscik, a književni susret s književnicima su vodili član organizacijskog odbora festivala Petar Lukačić i križevačka profesorica hrvatskog jezika i književnosti Iva Rupčić. Ovogodišnji će festival, prema riječima organizatora, ostati zapamćen i po rekordnom odazivu književnika, gdje se u konkurenciji našlo čak 46 knjiga pristiglih na natječaj. Sam festival je nahvalio i prvonagrađeni Ferić, istaknuvši da je odličan, osobito zbog sudjelovanja respektabilnih imena iz Europe.

Vezano

Komentari su zatvoreni.