Igor Galaš – majstor reciklaže, odijevao misice i kardinale

Foto: Mirko Janković

Malo je poznato da se križevački dizajner Igor Galaš pridružuje humanitarnim akcijama, a upravo u jednoj takvoj sudjelovao je i proteklog vikenda. Da je ovaj svestrani umjetnik darovao svoje radove za dobrotvorni projekt “Dizajneri sa srcem” koji organizira udrugu roditelja djece oboljele od malignih bolesti Ljubav na djelu, doznali smo sasvim slučajno jer se Igor svojim humanitarnim radom nikad ne hvali.

U ovom projektu sam već četiri godine, priključio sam se na samom početku i jako mi je drago zbog toga. Već nekoliko godina doniram mini kolekcije za prodaju i pomoć malim anđelima koji boluju od malignih i kroničnih bolesti. Uvijek me veseli da, uz sve druge divne dizajnere, bar malom sitnicom pomognem skupiti novčana sredstva za režije i najamnine stanova u Zagrebu u kojima stanuju obitelji dok su im djeca na liječenju“, otkrio je i odmah dodao da su osim njega, na donacijskoj rasprodaji sudjelovala još 134 dizajnera.

Foto: Darija Cikač


Galaš trenutačno priprema veliku kolekciju u koju će se uklopiti i njegov brand Mamita, za koji odjevne predmete plete njegova mama Marica, te kolekcija stalnog suradnika frizera Maria Treščeca koji je za sve dosadašnje revije radio prekrasna oglavlja, frizure i ukrase. “Ovaj put je dizajnirao i odjeću. Na taj način proširujem svoj brand za raznoliku publiku i različite senzibilitete, prikazujem sinergiju naše kreativnosti na više nivoa i smjerova“, najavio je. Kad spominje raznoliku publiku, onda to misli doslovno. Naime, njegovu haljinu nosila je hrvatska predstavnica na jednom svjetskom izboru ljepote, a njegovo liturgijsko ruho nosio je zagrebački nadbiskup Josip Bozanić. Budući da nikad ne miruje, paralelno radi i neke mini projekte i predstavlja svoje radove na žiriranim izložbama u zemlji i izvan nje. I smišlja nove projekte.

U vrijeme korone dok su poslovi malo stali, pokrenuo sam svoj novi brand recikliranog home decora, na što sam iznimno ponosan jer od ostataka materijala s kojim radim i vune od koje pletem, izrađujem unikatne tegle i ukrasne jastuke i svašta popratno za uređenje interijera. To me jako veseli, a veliki vjetar u leđa dao nam je jedan vrtni centar koji je moje predmete uvrstio u svoju prodajnu ponudu”, otkrio nam je još jednu novost i dodao da tegle radi zato što voli biljke i uzgojio ih je na tisuće u kući i dvorištu.

I dok su održivost, recikliranje i briga za okolišem u modnoj industriji tek odnedavno postali važne teme, Galaš po ekološkom principu radi već petnaestak godina. Ljubav prema prirodi, životinjama i biljkama usadili su mu, kaže, roditelji pa je logično da se to prelilo i u odjevne komade koje stvara te postalo važna karika u umjetnosti i poslovanju. Upotrebljava prirodne materijale poput pamuka, lana, vune i stvara nove tkanine upotrebljavajući tehnike teksturiranja i tek nakon toga izrađuje odjevne predmete. Sve svoje kreacije izrađuje bez krojeva, unikatno, a pletivo izrađuje ručno.

Takav rad je zahtjevniji, ali i kreativniji. Dosta vremena provodim samo režući ostatke materijala koje onda spajam kako bih dobio nit i onda od toga pleo neke posebne odjevne komade ili predmete, ali je veselje na kraju izrade iznimno, zbog izvrsnih motiva, tonova i razigranosti. Važna mi je činjenica da ništa nisam bacio, već sam sav otpad iskoristio za nove predmete koji žive i razveseljavaju i mene i druge u svakodnevnom životu i barem mrvu doprinose zaštiti okoliša i našeg planeta“, poručuje križevački dizajner.

Samozatajan i skroman, ne hvali se ni nagradama koje je skupio svojim vrijednim radom izlažući po svijetu još od srednje škole. Tako je na svjetskom natjecanju mladih modnih dizajnera 2008. godine u Pekingu dobio glavnu nagradu za najbolju modnu ilustraciju, dvostruku brončanu statuu za najbolju kolekciju, te posebnu nagradu za najboljeg studenta. Kasnije mu je Fashion Week na Novom Zelandu dodijelio Grand prix za najbolju kolekciju na svijetu, a Mittelmoda Gorizia specijalnu nagradu žirija za kreativnost. U San Franciscu je proglašen svjetskim ambasadorom mode, njegove kreacije pokazane su u Milanu, Pragu, Varšavi, Grazu, Kopru, Zagrebu, Splitu i nekoliko puta u Križevcima. Baš za križevačku publiku priprema svoju novu kolekciju suvremene odjeće s temom narodne nošnje križevačkog kraja koju će predstaviti na svojoj drugoj samostalnoj izložbi, sljedeće godine u našem muzeju.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.