Komorni sastavi Glazbene škole osvojili prve nagrade

14853015_1421810317836937_3934197101749375579_o_komorni_sastav_tambura_glazbena_skola_alberta_strigeU petak, 4. studenog, u Bjelovaru je održano 54. Regionalno natjecanje učenika i studenata glazbe u disciplini komorni sastavi, na kojem su se sastavi križevačke Glazbene škole Alberta Štrige svojim izvrsnim nastupima i postignutim rezultatima plasirali na državno natjecanje zakazano za početak prosinca koje će se održati na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Trio kojeg čine Ana Balog (sopran), Marko Antolković (tenor) i Lorena Ivšak (klavir), pod vodstvom nastavnice Antonije Horvat Dunjko, osvojio je 1. nagradu, sa 96,00 bodova.

Vrlo uspješan je bio i Komorni sastav tambura, čiji su članovi Tomislav Koprić, Robert Habdija, Sandra Sačarić, Filip Fletko, Ivan Jambrec, Josip Berend, Renato Škarec, Luka Ožanić i Tomislav Fajfar, pod vodstvom nastavnika Igora Kudeljnjaka, također osvojili 1. nagradu s osvojenih 98,00 bodova.

Natjecanje komornih sastava se odvija u tri velike kategorije – za učenike osnovnih, srednjih glazbenih škola te za studente glazbe. Svaka kategorija ima discipline ovisno o broju članova sastava: dua, tria, kvarteti, kvinteti, sastavi od 6-9 članova, klavirska dua te disciplina glasovir za 6 i više ruku.

komorni-trio-glazbne-skole-2016Komorno muziciranje je posebno po tome što u sebi udružuje 2 ili više svirača ili pjevača, koji nastupaju bez vodstva dirigenta. Ovo natjecanje je zamišljeno kao natjecanje učenika i studenata glazbe koji u slobodnom programu, određene minutaže s obzirom na kategoriju, trebaju pokazati skladnost izvedbe, uvježbanost repertoara i zajednički umjetnički pristup glazbi koju izvode.

Sviranje i pjevanje u komornim sastavima omogućuje svakom učeniku da zajedno sa svojim vršnjacima kreira glazbu. Uloga mentora je da učenike kroz probe nauči da djeluju kao „ekipa“, da u ozračju međusobnog uvažavanja različitih karaktera, glazbenih ukusa i pristupa radu pronađu zajednički jezik, koji je temelj uspješne izvedbe u trenutku kada dođu na pozornicu na kojoj se mogu jedino osloniti jedni na druge. Dok u orkestrima i pjevačkim zborovima je uvijek naglasak na dirigentu koji upravlja cijelom izvedbom te izvođači imaju sigurnu ruku koja ih vodi, u komornoj glazbi su glazbenici okrenuti jedni drugima. Znak za početak i kraj kompozicije uvijek daje vođa komornog sastava, ali on je više „prvi među jednakima“, budući da i sam svira ili pjeva u sastavu.

Natjecanje komornih sastava je vrlo dobro primljeno kod učenika i nastavnika glazbenih škola jer zahtijeva jedan drugačiji pristup radu, dinamične probe, dublje promišljanje o glazbenim stilovima, uči se umijeće zajedničkog nastupanja, a i što je više glazbenika na pozornici, trema među njima je manja. Također se na natjecanjima upoznaju i slušaju sastavi drugih škola iz svih krajeva Hrvatske te je i to jedna važna prigoda za proširivanje glazbenih vidika i za neka nova prijateljstva.

Učenici i učenice križevačke glazbene škole su prošli prvu razinu natjecanja i sada ih čeka mjesec dana u kojima će do državne razine usavršavati svoje izvedbe do najsitnijih detalja. Na tom putu njima i njihovim mentorima želimo puno uspjeha.

20 godina CSF
Vezano
1 komentar
  1. kaja piše:

    Svaka čast našoj Glazbenoj školi na profesionalnosti i predanom radu, kako profesora, tako učenika. Stalno smo svjedoci raznoraznih uspjeha, i nije neobično da i komorno muziciranje, postiže zapažene rezultate.
    Svima sretno i na dražavnom natjecanjiu!

Komentari su zatvoreni.