U Križevcima željni putopisa – Pinklecfest postao nezaobilazno mjesto na kulturnoj karti grada

U dva listopadska vikenda Križevčani i gosti križevačkog Kluba kulture imali su priliku uživati u 13 putopisnih predavanja u sklopu programa ovogodišnjeg, 5. Pinklecfesta koji su organizirali križevačka udruga P.O.I.N.T. i Planinarsko društvo Kalnik Križevci.
Ovogodišnje Putositnice na malom festivalskom jubileju održali su predavači iz Zagreba, Bjelovara, Koprivnice i Križevaca, a deseci planinara i ljubitelja prirode mogli su iskusiti višesatnu pješačku turu od Križevaca do Kalnika.
Ovaj, kako su ga organizatori nazvali, “inspirativni festival o putovanjima, avanturizmu i turizmu, traganju, odlasku i dolasku, skitnjama i lutanjima, migraciji i ponovnom povratku” u svojem je petom izdanju potvrdio da u Križevcima postoji publika koja cijeni putovanja i putopise, čime na određeni način i slijedi i održava duh svojeg sugrađanina Antuna Nemčića.
Valja istaći i činjenicu kako na ovaj festival vrlo rado doživljaje i utiske sa svojih putovanja, osim Križevčanki i Križevčana, dolaze izlagati i oni koji nikad nisu bili u Križevcima, ali cijene zalaganja organizatora da građanima prenesu strast putovanja kroz priče i prikaze ljudi koji su vidjeli razne kutke svijeta.
Također, Pinklecu se vraćaju predavači izvan Križevaca, kojima se sviđa priča koju je festival pokrenuo, i stoga ne odbijaju pozive na održavanje predavanja. I ove godine je terenski dio Pinklecfesta organiziran u suradnji s Planinarskim društvom Kalnik Križevci, pa je tako u subotu 15. listopada održan “Put kleti potkalničkog kraja” u kojem je uživalo više desetaka planinara, entuzijasta i zaljubljenika u prirodu.
Može se reći kako Pinklecfest doprinosi razvoju kulturnog turizma u gradu, budući da predavači koji dolaze u Križevce obiđu i gradske znamenitosti, ali i sam je jedna vrsta kulturnog proizvoda.
Ovogodišnji predavači bili su Daira Kruljac, Jadranko Kučica, Antun Gold, Dragan Janković, Gordana Obradović-Dragišić, Ivana Bradić, Ema Bašić, Josip Brkić, Gordan Pavlinušić, Aleksandar Karre, Robert Ravlić, Dino Škare i Marija Dimjašević.
Gradska knjižnica Franjo Marković u sklopu svojeg programa za obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige ugostila je Davora Rostuhara.

Podršku festivalu pružili su Grad Križevci, a sponzorski pratila Križevačka pivovara.
Peti festival bio je prilika i za sklapanjem novih mogućnosti suradnje na promicanju putovanja i putopisa, pa je tako Pinklecfest izazvao interes putopisnih novinara.
Čestitka ovogodišnjem izdanju Pinklecfesta stigla je iz FIJET Croatia – Hrvatske udruge turističkih pisaca i novinara u turizmu, člana najstarijeg i najvećeg profesionalnog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu FIJET (Federation internationale des journalistes et ecrivains du turisme):
“Povezuje nas ljubav za putovanja i putopis!”
, istaknula je predsjednica FIJET HR Tina Eterović Čubrilo, ponudivši Križevčanima suradnju na sljedećem, 6. Pinklecfestu.
Hrvatski FIJET, koji broji pedesetak članova, prije deset je godina ustanovio nagradu “Marko Polo – slavni putopisac“, koju ove godine dodjeljuje šesti puta, i to domaćim novinarima za najbolje putopise iz Hrvatske te stranim kolegama.
Prijedlozi za dodjelu nagrade, sukladno pravilniku natječaja za dodjelu nagrade, podnose se do zaključno 25. studenog, a svečana dodjela je zakazana za 15. prosinca u Hrvatskom novinarskom društvu.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.