Socijalne radnice i komunalci pomažu u utvrđivanju najugroženijih

KRIŽEVCI – Kako bi sačinili što realniju i točniju bazu podataka socijalno ugroženih obitelji na području grada Križevaca, gradonačelnik Branko Hrg i predsjednik Uprave Komunalnog poduzeća Goran Gregurek sastali su se sa socijalnim radnicama dvije gradske osnovne škole i predstavnicima Centra za socijalnu skrb.
– Taj posao gradskim vlastima i službama nije nov. Želja da se gradskim socijalnim pomoćima, ali ne prema mjerilima Centra za socijalnu skrb, obuhvate svi oni koji ih doista trebaju traje već poduže. Ovdje ne kritiziram Centar, jer oni rade po određenim pravilima i kriterijima, no to često ne odražava pravo stanje na terenu. Jer kad čovjek zadovolji određene birokratske stvari, on stiče određena prava, pa tada oni koji to znaju koristiti to onda i iskoriste, rekao je B. Hrg.

Nasuprot takvima postoje obitelji kojima socijalna zaštita stvarno treba ali pomoć ne traže, a argument u prilog tome je i činjenica da je sve više neplaćanja računa za usluge Komunalnog poduzeća, veli Hrg. Najtočniji podaci za pravo socijalno stanje mogu se prikupiti samo na terenu, a tu je ključna pomoć i komunalaca i socijalnih radnica u školama, u čijoj je skrbi oko 2000 djece iz oko 1500 obitelji.
– Želimo iskoristiti naše ljude koji su u kontaktu sa građananima, kako bismo prikupili što konkretnije podatke i obradili ih na jednom mjestu. Tada ćemo moći obuhvatiti socijalnim pomoćima i one ljude kojima je to stvarno potrebno, a koji to sada ne koriste, objasnio je gradonačelnik Hrg.
Istovremeno bi se postigao još jedan cilj, izbjegli bi se eventualni pokušaji iskorištavnja nekih beneficija. Izrada baze podataka o socijalno ugroženima dio je križevačkih antirecesijskih mjera donesenih početkom godine, a u Gradu su svjesni da će tu sliku trebati svakodnevno mijenjati, dopunjavati ili kratiti.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.