Križevačka čunčana čipka na 20. međunarodnom festivalu čipke

lepoglava-16-b_festival_cipkeOd 22. do 25. rujna 2016. godine u Lepoglavi je održan 20. međunarodni festival čipke, na kojem je i ove godine Križevce predstavljala čunčana čipka. „Nitima čipke povezani“ bila je tema jubilarnog festivalskog izdanja, koji je u protekla dva desetljeća iz lokalne priredbe prerastao u europsku čipkarsku manifestaciju, koju su prepoznala sva najznačajnija čipkarska središta Europe i u Lepoglavi predstavili svoju čipkarsku tradiciju. Za vrijeme trajanja festivala, publika je mogla pogledati tridesetak izložbi različitih vrsta i tehnika izrada čipaka, ali i bogat kulturnoumjetnički program u sva četiri festivalska dana.

plakat__festival_cipke_lepoglavaKriževci na čipkarskoj karti Hrvatske

Međunarodni festival svake godine predstavlja čipke iz desetak europskih zemalja te iz čipkarskih centara u Hrvatskoj. Sada su i Križevci na čipkarskoj karti Hrvatske. To je rezultat kontinuiranog rada u radionicama u Crvenom križu i Pučkom otvorenom učilištu. Do sada je pedesetak žena prošlo besplatne radionice izrade čunčane čipke.

Naša čunčana čipka najmlađa je među hrvatskim čipkama, ali jednako oduševljava svojom ljepotom i finoćom izrade. Čipke se izrađuju pomoću batića (lepoglavska, svetomarska, idrijska, belgijska, poljska), iglom (paška, primoštenska, hvarska, sikirevački motivi), a jedino se čunčana čipka izrađuje pomoću dvaju čunaka. Nadamo se da će s vremenom postati prepoznatljiv križevački brand.

cipkarska-karta-rhKraljevina Belgija, zemlja – partner ovogodišnjeg festivala

Raznolik i atraktivni kulturni i gastronomski program trećeg dana festivala pripremilo je Veleposlanstvu Kraljevine Belgije u Zagrebu te belgijski veleposlanik, Njegova ekselencija Philippe Benoit. Na Belgijskom danu održano je i zanimljivo predavanje Nadine Pauwels, koja je predstavila čipkarsku školu Artofil te njen predani rad na očuvanju i promociji belgijske čipke.

lepoglava-16-a_festival_cipkeU gastronomskoj ponudi Belgije moglo se kušati belgijske čokolade, praline, vafle, kroasane te – belgijska piva, a festivalska publika uživala je i u atraktivnoj modnoj reviji mlade belgijske modne kreatorice Elise Kopec, na kojoj je predstavljena suvremena belgijska moda, te u koncertu poznatog belgijskog pijanista Oliviera de Spiegeleira, koji je u lepoglavskoj crkvi Blažene Djevice Marije oduševio izvodeći djela Georga Friedricha Handela, Josepha Haydna, Frederica Chopina i Cesara Francka.

milenijska_festival_cipke_lepoglava_sime_strikomanMilenijska fotografija

Jedna od zanimljivosti na ovogodišnjem festivalu bilo je snimanje milenijske fotografije. Šime Strikoman uz pomoć 1000 ljudi (među kojima su bili i naši izlagači, Emina i Mile Baričević) snimio je milenijsku fotografiju u obliku najpoznatije lepoglavske čipke – čipke Sunce.

izdvojeno_festival_cipke lepoglava-16-c_festival_cipke

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.