Večeras 23. Galovićeva jesen u Križevcima

23_galoviceva_jesen_medjunarodni_festival_knjizevnosti_knjiznica_2016Večeras u Gradskoj knjižnici „Franjo Marković“ Križevci će se u 18 sati održati književni susret s gostima Međunarodnog festivala književnosti “23. Galovićeva jesen’. Križevčanima će se predstaviti Zbigniew Machej, Drago Štambuk i Roland Orscik. Književni susret s književnicima će voditi član Organizacijskog odbora Petar Lukačić i Iva Rupčić.

Zbigniew Machej rođen je 1958. u Cieszynu, Poljska. Diplomirao je poljsku filologiju (1982.) i komparativnu religiju (1987.) na Jagiellonskom sveučilištu u Krakovu.  Radio je kao profesor, novinar, direktor kulturnog centra i diplomat. Surađivao je s mnogim poljskim časopisima i kulturnim institucijama. Objavio je 15 zbirki pjesama, od kojih su neke prevedene na engleski, njemački, češki, slovački, bugarski, ruski i slovenski. Jednu njegovu pjesmu u svojoj je antologiji svjetske poezije Book of the Luminous Things objavio Czesław Miłosz.

Drago Štambuk rođen je 20. rujna 1950. u Selcima na otoku Braču. Završio je medicinski fakultet u Zagrebu.  Od 1991. do 1994. opunomoćeni je i prvi diplomatski predstavnik Republike Hrvatske u Velikoj Britaniji, potom veleposlanik u Indiji i Šri Lanki (1995-98), Egiptu i brojnim arapskim zemljama (1998-2000). Objavio je više od 50 knjiga poezije, eseja, prijevoda i florilegija. Predstavljen je u svim važnijim hrvatskim antologijama. Dobitnik je brojnih nagrada za umjetnost, pjesništvo i mir u domovini i inozemstvu. Preveden je na mnoge svjetske jezike.

Roland Orcsik je rođen 1975. u višejezičnom vojvođanskom gradu, Starom Bečeju. Od 1992. živi u Szegedu (Mađarska). Piše poeziju, eseje, kritike, studije i prevodi južnoslovenske književnosti na mađarski jezik. Uredio više knjiga (poezija, proza, prijevodi) kao član organizacije mladih mađarskih pisaca u Budimpešti (JAK). Dosad je objavio četiri pjesničke zbirke: Rozsdamaro (Zaštita od korozije, 2002), Holdnak, Arccal (Mesecu, Licem; 2007) Mahler letoltve (Skinuti Maler, 2011), Harmadolas (Pravilo trećina, 2015). Knjiga u prijevodu: Skinuti Maler (prijevod na srpski jezik, Treći Trg, Beograd, 2012). Ove godine na jesen mu izlazi prvi roman pod naslovom Fantomkommando, i prijevod njegove pjesničke zbirke Harmadolas (Pravilo trećina) na hrvatski jezik kod izdavača Fraktura.

Vezano

Komentari su zatvoreni.