Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1125

Kapetan Antun Gold na Pinklec festu 9. listopada 2015. u Klubu kulture u Križevcima (iz arhive Pinklec festa)
Kapetan Antun Gold na Pinklec festu 9. listopada 2015. u Klubu kulture u Križevcima (iz arhive Pinklec festa)
Kapetan Antun Gold na Pinklecfestu 9. listopada 2015. u Klubu kulture u Križevcima (iz arhive Pinklecfesta)

U petak, 14. listopada počinje peti Pinklecfest koji svojim predavanjem o putovanjima po svjetskim morima otvara križevački kapetan duge plovidbe u mirovini Antun Gold. Na početku emisije slušat ćemo njegovo predavanje na istom tom festivalu, održano 9. listopada prošle godine, koje još nije objavljeno u eteru. Nakon toga najavljujemo program prvoga vikenda ovoga Pinklecfesta, od 14. do 16. listopada.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su knjiga o ljudima koji nikada ne obolijevaju, te romani Stefana Hertmansa i Dimitrija Verhulsta.

Vijesti Krugova govore o Sadamovoj palači u Basri koja je postala antički muzej, o prodaji krivotvorine u Sotheby’su, o pronađenom Rafaelovom kapitalnom djelu, o mostu muzeju na Dravi, kako se Wi-Fi signal može iskoristiti za identifikaciju osoba, te kako istaknuti stručnjaci iz škola, sveučilišta, znanstvenih instituta i HAZU ocjenjuju dosadašnju kurikulsku reformu.

Na današnji datum rođeni su Grigory Potemkin i Anna Eleanor Roosevelt, pokrenuta je prva parobrodska linija na svijetu, Theodore Roosevelt je postao prvi predsjednik SAD koji je letio avionom, Albert Einstein obavijestio predsjednika SAD o mogućnosti izrade nuklearne bombe, ubijen je Eugen Kvaternik, osuđen Alojzije Stepinac, započeo je Drugi vatikanski koncil, Jimmy Carter proglašen dobitnikom Nobelove nagrade za mir, umrli su James Prescott Joule, Chico Marx, Matija Ljubek, Jean Nicolas Arthur Rimbaud…

U Svemirskom kutku govorimo o nekim godišnjicama s područja astronomije i astronautike, o “promašenoj” supernovi, o još nekim detaljima iz misije Rosetta, o bliskim prolascima asteroida, o izletu učitelja osnovne škole iz Svetog Petra Orehovca u Višnjan i Tičan, o prvom privatnom kozmodromu na svijetu, o rasporedu novih misija na Međunarodnu svemirsku stanicu, te o položajima nekih istaknutih svemirskih tijela na našem večernjem nebu.

U Zanimljivostima određujemo temperaturu zraka na temelju glasanja cvrčaka, a na kraju spominjemo neke misli Jeana Cocteaua koji je umro na datum ove emisije.

Poneki je glazbeni prilog vezan uz događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji pa tako slušamo Mikija Solusa i Luciju Šerbedžiju, Jakova Gotovca, grupu Markiz s Remi (Mirelom Priselac), Antona Brucknera i Edith Paif.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1125 emitira se 11. listopada od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz. Snimka (repriza) ove emisije objavljuje se u subotu, 15. listopada od 21 sat na istoj frekvenciji (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.