Petu godinu zaredom, festival putnika i putovanja, Pinklecfest, boravi u Križevcima!

I ove godine, dva će vikenda u listopadu u Križevcima biti posvećena doživljaju putovanja i iskustvima putnika. Pinklecfest, inspirativni festival o putovanjima, avanturizmu i turizmu, traganju, odlasku i dolasku, skitnjama i lutanjima, migraciji i ponovnom povratku, doputovao je do svojeg petog izdanja.

“Putovanje je fatalno za predrasude, netrpeljivost i uskogrudnost, i mnogima od naših ljudi potrebno je samo iz tog razloga. Plemenit, širok i cjelovit pogled na ljude i stvari ne može se steći doživotnim tavorenjem u jednom kutku zemlje”, kazao je Mark Twain, dok mi možemo dodati kako je najvažnija stvar koja se može reći o putovanju, ta da je ono dobro za nas. Bilo da putujemo u susjednu državu ili planiramo obilazak drugog kontinenta, to će utjecati na promjenu u nama.

Putovanje nam pomaže razumjeti druge.
Putovanje nam pomaže razumjeti sebe.
Svijet je knjiga, a oni koji ne putuju pročitali su samo jednu njezinu stranicu.

Križevčani, ali i putnici u Križevce, 14., 15., 21. i 22. listopada slušat će putopisna predavanja, te planinarski putovati do Kalnika, koji je i danas nadahnuće putopiscima.
Ovogodišnji je festival posvećen prvom putniku oko svijeta, Fernãu de Magalhãesu ili Ferdinandu Magellanu, preminulom prije 495 godina, i drugom Hrvatu putniku oko svijeta, Ivanu Visinu, kojemu je ove godine 210. obljetnica rođenja.

Slušati o putovanjima ponekad djeluje kao slušati bajke, a putovanja, koja je toliko volio, velikog su bajkopisca Hansa Christiana Andersena i nagnala da zapiše:
“Kretati se, disati, letjeti, plutati,
Dobiti sve dok daješ,
Lutati cestama udaljenih zemalja,
Putovati znači živjeti”

Festival Pinklecfest organizira udruga P.O.I.N.T. iz Križevaca, u suradnji s Planinarskim društvom “Kalnik” Križevci, i uz logističku podršku Kluba kulture, odnosno udruge K.V.A.R.K. Križevci.

Program festivala možete naći na www.pinklecfest.org/2016​.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.