Ispred ginekoloških ordinacija mole protiv abortusa

14469717_900503140094539_9179628203118315027_n_40_dana_za_zivot_ekumenska_zajednica_molitvom_protiv_pobacajaPrema izjavama građanki i građana koji nam se javljaju u redakciju portala te informacijama dostupnim na internetu, od jučer je u Križevcima počela djelovati molitvena zajednica pod nazivom “40 dana za život”. Kako je najavljeno na istoimenoj Facebook stranici, od 28. rujna pa sve do 6. studenog održavat će se skupne molitve u Križevcima ispred ginekoloških ordinacija križevačkog Doma zdravlja svakodnevno u vremenu od 6:30 do 18:30 sati.

Svakodnevnim molitvama na otvorenom ova ekumenska zajednica počinje službeno djelovati u Križevcima, kao 22. gradu u Hrvatskoj koja okuplja aktiviste da molitvom i transparentima upute poruku javnosti, a posebno zdravstvenim ustanovama te njihovim radnicima i korisnicima o potrebi prestanka pobačaja u Hrvatskoj, iscjeljenja rana majki i očeva koji su pristali na pobačaj te obraćenja medicinskog osoblja koji zagovaraju i vrše pobačaj.
– Uključite se i spasite najnevinije! Budite glas nerođenog djeteta i krik majke na koju se vrši pritisak da učini najveću pogrešku u životu!, poruka je koju ističu, uz napomenu da ih se može kontaktirati e-poštom ili na mobitel 091/7848-630.

photo_2016-09-29_12-37-13_40_dana_za_zivot_molitva_pobacaj_transparenti_abortus– Tri su glavna elementa inicijative “40 dana za život”: molitva i post, miroljubivo bdijenje i osvješćivanje lokalne zajednice. Dijeljenjem letaka o inicijativi i razgovorom sa svim interesentima o krizi pobačaja, naglašavamo sve probleme koje pobačaj može stvoriti jednoj majci, a to su, prije svega, velika emocionalna bol i fizičke poteskoče, ističe Krunoslav Puškar, voditelj križevačke inicijative, napominjući da je kriza pobačaja, od kojeg prema nekim procjenama umre do 43 milijuna djece godišnje, a ima teške posljedice za majku, a i druge članove obitelji, ozbiljna stvar koju treba posvijestiti svim majkama: sadašnjim i budućim.

– Da takva inicijativa ima itekako smisla govori nam i činjenica da nam je u samo prva dva dana pristupilo više žena koje su otvoreno posvjedočile koje je rane na njima ostavio počinjeni pobačaj koje jedna majka osjeća čak i 50 godina od samog čina. Sve nam to govori kako bi se ista inicijativa ubuduće trebala proširiti i na ostale hrvatske gradove, a ne se odvijati u samo ova 24 grada koji ove jeseni, rekordno, sudjeluju u šestoj hrvatskoj kampanji, zaključuje Puškar.

photo_2016-09-29_12-37-10_40_dana_za_zivot_molitva_pobacaj_transparenti_abortusSpomenimo da su upravo jučer, povodom Globalnog dana akcije za siguran i legalan pobačaj, članice feminističkog kolektiva fAKTIV performansom pred Zagrebačkom katedralom poručile Katoličkoj crkvi da prestane zadirati u sekularni prostor te aktivno raditi na ugrožavanju seksualnih i reproduktivnih prava žena. Feministkinje su u srijedu predvečer razbile 8 tanjura s 8 najčešćih mitova koje Crkva i njene pomoćne udruge šire javnim prostorom pokušavajući svoje svjetonazore nametnuti cijelom društvu, javlja portal Libela.org.

– Prije svega, mit je da je pobačaj dostupan svugdje i svima u Hrvatskoj. Niti se u svim bolnicama izvodi pobačaj, niti je besplatan, niti je, stoga, dostupan ženama koje ga ne mogu platiti. Dalje, moramo stalno naglašavati kako stručne studije pokazuju da je legalan pobačaj iznimno siguran zahvat te kako nema govora o problemima sa sljedećom trudnoćom kod žena koje su pobacile. Ne dopuštamo da nas zastraše mitovima i lažima, poručuju iz fAKTIV-a, naglašavajući kako je pobačaj legalan medicinski zahvat i nije ubojstvo.

performans3_faktiv_pobacaj_mit_abortus– Posebno nas ljuti mit o spolnom odgoju kao uzroku većeg broja pobačaja kad se pokazalo da se upravo uvođenjem kvalitetnog spolnog odgoja stopa spolno prenosivih bolesti, neželjenih trudnoća i pobačaja smanjuje. Što se priziva savjesti tiče, ističemo kako su ginekolozi/ginje obvezni/e poštivati prava pacijentica u reproduktivnoj medicini te njihovu dobrobit smatrati svojom prvom i osnovnom brigom. Naposljetku, naglašavamo kako pobačaj u suštini nema veze s demografskim rastom. Sustavno i sistematsko promišljanje mjera pronatalitetnih politika dovodi do demografskog rasta, a ne zabrana medicinskog zahvata, zaključuju aktivistkinje iz feminističkog kolektiva fAKTIV.

photo_2016-09-29_12-37-07_40_dana_za_zivot_molitva_pobacaj_transparenti_abortus

20 godina CSF
Vezano
1 komentar
  1. Mudrac piše:

    A jel im netko rekao da nije baš politički mudro da samo muškarci čine inicijativu i istupaju u njeno ime? Netko bi mogao zaključiti da se radi o klasičnoj potpori patrijarhatu.

Komentari su zatvoreni.