Puškar predstavlja knjigu o prezimenima našeg kraja

Koja su najčešća prezimena u našem kraju, kako su nastala i jesu li neka s vremenom nestala – istražio je dr. sc. Krunoslav Puškar proučavajući matice rođenih, umrlih, krštenih, popise stanovništva i obračune poreza i sve to objedinio u knjizi Prezimena potkalničkoga Prigorja, koju će predstaviti danas u Križevcima.

Iz različitih izvora uspio je potvrditi 1360 prezimena koja su se javljala u Križevcima i okolici od kraja 14. stoljeća do danas, ali i više od tisuću prezimena koja su se javila povremeno. Puškar se dosad u znanstvenom radu bavio različitim poljima lingvistike, a omiljena tema mu je istraživanje kajkavštine. Objavio je tridesetak znanstvenih i stručnih članaka u domaćim i međunarodnim časopisima i izlagao u zemlji i inozemstvu. Njegovu prvu knjigu predstavit će jezikoslovci zagrebačkog filozofskog fakulteta prof. dr. sc.  Anđela Frančić i prof. dr. sc. Velimir Piškorec, dok će u glazbenom programu nastupiti kantautorica Tamara Perc.

Promociju organiziraju Ogranak Matice hrvatske u Križevcima i Pučko otvoreno učilište Križevci u Podrumskoj dvorani Hrvatskoga doma, večeras od 19:30.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.