Rad: Sve više Podravaca i Prigoraca bez posla

Na području Koprivničko-križevačke županije prošle je godine u odnosu na 2007. nezaposlenost smanjena za više od 10%, što je duplo veći postotak od državnog. No nezaposlenost u prosincu 2008. porasla je u Podravini i Prigorju u odnosu na mjesec ranije za 5,5%, što je duplo više od državnog prosjeka.

Pročelnica križevačke ispostave Zavoda za zapošljavanje Jadranka Čapalija kazala je da je povećanje broja osoba bez posla bilo očekivano, zbog isteka ugovora o radu na određeno vrijeme krajem godine te globalne krize. Znatno više zabrinjava što 920 nezaposlenih nema nikakvo obrazovanje, a više od tisuću je završilo samo osnovnu školu, izdvojila je Jadranka Čapalija:
– U RH je udio nezaposlenih bez osnovnoškolskog obrazovanja ili s tek nekoliko razreda škole sedam posto, a na područnoj Križevaca 16,2%. Dakle gotovo 50% evidentiranih osoba u područnoj službi nema obrazovanje.

Govoreći o projektu poticanja zapošljavanja teško zapošljivih osoba, pročelnica ispostave HZZ-a je kazala da je njime na razini županije bilo obuhvaćeno 310 osoba, od čega 27 Roma. Zadovoljna je rezultatima, jer su kriteriji za sudjelovanje bili vrlo strogi za radnike i poslodavce.
– Nezaposleni su, primjerice, morali biti određeni broj mjeseci evidentirani kao nezaposleni, morali su biti određene starosti, a poticaj je bio najveći ako se radilo o malom poslodavcu i visokoj stručnoj spremi. Od ukupnog broja poslodavaca 30%, odnosno njih 60-ak, koji su bili zainteresirani za korištenje mjera „otpali“ su obzirom na uvjete koje su morali ispuniti.


Križevačka područna služba HZZ-a i ove će godine anketirati poslodavce kako bi prikupila podatke o najtraženijoj radnoj snazi, problemima poslodavaca pri zapošljavanju i slično, a ti će podaci biti korišteni za kvalitetniju suradnju s lokalnim obrazovnim i drugim ustanovama, najavila je Jadranka Čapalija:
– Na adrese 507 poslodavaca na županiji distribuirane su ankete. Želimo vidjeti kakve će biti potrebe i poteškoće u gospodarstvu, pa uzorak obuhvaća sve djelatnostikako bi dobili istinite podatke.

Pročelnica Čapalija je najavila da će ustanova koju vodi ponovno organizirati Sajam poslova, koji će se održati u Strukovnoj školi u Đurđevcu 31. ožujka, te da će provoditi projekte unapređenja cjeloživotnog profesionalnog usmjeravanja i lokalnih partnerstva za zapošljavanje.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.