Obilježen Dan branitelja grada Križevaca

14322379_861541883945952_7943926094578542101_n_dan_oslobodjenja_vojarne_branitelji_obljetnica_by_rkzBOGAT PROGRAM Središnjom proslavom na Strossmayerovom trgu u Križevcima obilježen je Dan branitelja Grada Križevaca i 25. obljetnica oslobađanja vojarne.

Program je krenuo od ranog subotnjeg jutra uz potpisivanje povelje prijateljstva između gradova Križevaca i Novske koju su potpisali križevački gradonačelnik Branko Hrg i gradonačelnik Novske Vlado Klasan.

11_dan_krizevackih_branitelja_oslobodjenje_vojarne_obljetnica_by_kzhrNakon toga su predstavnici Koordinacije udruga iz Domovinskog rata, roditelji i djeca poginulih branitelja, gradonačelnik Hrg i njegovi zamjenici položili vijence i zapalili svijeće kod spomen-kandelabera na Šumariji.

kanedlaber5_spomen_svijece_miljenko_klobucar_mario_jembrek_by_kzhrNa tom su mjestu uoči oslobođenja vojarne 16. rujna 1991. godine poginula dvojica križevačkih branitelja Miljenko Klobučar i Mario Jembrek, a par rečenica prisjećanja na te dane izgovorio je Stjepan Palijan, nekadašnji predsjednik Općine Križevci.

b_spomen_soba__dan_krizevackih_branitelja_oslobodjenje_vojarne_obljetnica_by_kzhrProgram se nastavio u Gradskoj knjižnici Franjo Marković uz svečano otvorenje spomen sobe Domovinskog rata kojoj su nazočili ministar branitelja Tomo Medved te izaslanik predsjednice umirovljeni general pukovnik Mladen Markač. Obilježavanje je nastavljeno uz prigodnu izložbu Ivana Lackovića Croate – ratni crteži. Gradonačelnik Branko Hrg tom je prilikom pozvao škole da dovedu učenike u razgledavanje izložbu koja daje uvid u vrijeme Domovinskog rata.

izlozba3_branitelji_spomen_soba_gradska_knjiznica_by_kzhrNakon izložbe u Multimedijskom centru knjižnice održan je znanstveni skup Bitka za vojarne – prva pobjeda u Domovinskom ratu koji su organizirali Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Koprivničko – Križevačke županije te Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Križevci pod pokroviteljstvom Grada Križevaca.

v_dan_krizevackih_branitelja_oslobodjenje_vojarne_obljetnica_by_kzhrOkupljene su pozdravili akademik Franjo Tomić, pomoćnik ministra obrane Zdravko Jakop i gradonačelnik Hrg. Izlaganja na znanstvenom skupu održali su dr. sc. Željko Karula, dr. sc. Đuro Škvorc i  dr. sc. Ivan Peklić.

14288833_861541990612608_5389604084578623112_n_dan_oslobodjenja_vojarne_branitelji_obljetnica_by_rkzProgram se kasnije preselio u centar Križevaca, na Strossmayerov trg gdje su se postrojile ratne zastave HV-a uz zvukove Križevačkog puhačkog orkestra.

v3_dan_krizevackih_branitelja_oslobodjenje_vojarne_obljetnica_by_kzhrOdržana je kratka vojno-akrobatska ceremonija pripadnika Počasne zaštitne bojne te je održana sveta misa zahvalnica za poginule branitelje u Domovinskom ratu. Nakon mise i službenog protokola, okupljeni su se osvježili uz tekuće napitke, grah i muzičku podlogu Mirka Švende Žige.

v11_dan_krizevackih_branitelja_oslobodjenje_vojarne_obljetnica_by_kzhrU Domovinskom ratu poginulo je 37 hrvatskih branitelja iz potkalničkog kraja, a u obrani Hrvatske sudjelovalo je oko 2500 stanovnika. Križevački branitelji bili su poglavito na zapadno-slavonskom bojištu, a sudjelovali su u oslobodilačkim akcijama Bljesak i Oluja.(ePodravina.hr)

spomen_soba_poginuli_krizevacki_branitelji_by_kzhr

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.