Auto-Info: Novi Chevrolet Aveo 1.4 LS Launch 3V

Nekoliko tjedana nakon testa Avea sa petorim vratima došlo je vrijeme da isprobamo i trovratnu izvedbu. Kako već vjerojatno znate, Chevrolet Aveo je zapravo nastao iz manje nam poznatog Daewoo Kalosa. Podsjetimo, kako je General Motors vlasnik i Daewoo-a i Chevroleta odlučio sve Daewoo-ove modele prodavati pod imenom Chevroleta. Pitate se zašto? Zato što Chevrolet ima puno bolji imidž u Europi nego što je imao Korejski Daewoo.

 

Izvana gledano, ovaj model se ne razlikuje previše od svog petero vratnog brata. Dimenzije su iste, jedino ovom modelu nedostaje par vrata. Prednji dio je i na ovom automobilu ono najbolje. Izgleda agresivno i jasno daje do znanja kome je ovaj model namijenjen – pretežito mlađima. Sa strane je uglavnom neutralan, a lakometalni naplatci su ono što tu dolazi do izražaja. Cjelokupni dojam zaokružuje odrezani stražnji dio koji je odlično ukomponiran u dizajn vozila.

O unutrašnjosti nemamo što puno pisati. Sve je dosta neutralno i ne upada u oči. To je kod ove klase vozila traženo, jer to upravo znači kako je ergonomija na vrlo visokom nivou. Sve tipke su tamo gdje ih očekujete, a kako smo već na prethodnom testu napisali, završna obrada je pohvale vrijedna. Čak i prilikom vožnje na hrvatskim prometnicama, u autu nećete čuti pucketanje plastike, ili bilo kakve druge iritirajuće zvukove. Pozicija za upravljačem je dobra. Nećemo reći odlična jer za to nam nedostaje mogućnost podešavanja upravljača po dubini. Sam upravljač dobro je dizajniran, jedino je kolo upravljača malo preveliko za ovu vrstu automobila. Sjedala su udobna i pružaju dovoljno bočne potpore, a mjesta straga ima dovoljno i za nešto duži put sa dvije odrasle osobe. Zapremina prtljažnika nije nešto velika, ali 220 litara je u duhu klase, pa nećemo previše prigovarati. Ukoliko trebate prevesti veće i duže predmete, preklopiti možete naslon stražnjih sjedala, pa tako dobivate iskoristivih 980 litara prtljažnog prostora.

Nažalost, motor na ovom modelu bio je isti kao na prethodno testiranom. Radi se o 1.4-litrenom benzinskom motoru snage 100 KS sa 131 Nm okretnog momenta uparenog sa 5-stupanjskim ručnim mjenjačem. Mjenjač je nije loš, ima nešto duži hod, ali zato vas neće "zaribati" kada će biti najpotrebniji. Ubrzanje će obaviti za manje od 12 sekundi, a ubrzati vas može i do 175 km/h. Dovoljno s obzirom kako se radi o gradskom mališanu. Tako se ponaša i na autoputu. Dovoljno brzo ide za neometanu vožnju, ali neće vam biti ugodno ukoliko sa 130 km/h prestignete dosta sporiji kamion. Zašto? Pa moguće je da će vas malo zanesti, ipak Aveo teži svega 1030 kg i ima međuosovinski razmak od 2.480 mm. Dobro, nije baš tako strašno ako vam se možda sada čini, ali opet, kada se sjetite njegove namjene, i ovo mu opraštamo.

Chevrolet Aveo definitivno se najbolje osjeća u gradu. Gradske gužve su mu najmanji problem. Okretan je i 100 konja mu osigurava dovoljnu poletnost, pa možemo zaključiti kako je 1.4-litreni motor optimalan za urbanog čovjeka. Ovjes je relativno mekan, stvoren za guranje po gradskim prometnicama. Dobro je amortizirao sve neravnine na koje smo u Zagrebu i okolici naletjeli.

Više na Auto-Info.Hr.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.