‘Bugarskim plesovima’ oduševili publiku


Gradski puhački orkestar Križevci sinoć je bio gostom Orkestra Hrvatske vojske na njihovom koncertu u dvorani "Vatroslav Lisinski" u Zagrebu. U stanci glavnog programa, križevački su puhači u foajeu koncertne dvorane ponovo oduševili publiku izvrsnim izvedbama, gotovo dvije i pol godine nakon prvog takvog gostovanja. Orkestrom je ravnao prof. Mario Komazin, koji ove godine obilježava desetu obljetnicu rada s križevačkim puhačima.

U petnaestminutnom programu križevački orkestar, aktualni prvak među amaterskim puhačkim orkestrima Hrvatske, izveo je najprije prvi stavak March skladbe Jazz suita br. 2 iz 1938. godine ruskog skladatelja Dmitrija Dmitrijeviča Šostakoviča, prema nekima najpopularnijeg skladatelja ozbiljne glazbe sredine 20. stoljeća.

Zatim su uslijedili Bugarski plesovi talijanskog skladatelja Franca Cesarrinija, čiji su zavodljivi ritmovi i kompleksan tempo jednostavno očarali publiku koja je iz velike dvorane napunila foaje kako bi čula mlade križevačke glazbenike. Mnoge riječi hvale mogle su čuti iz publike za vrlo dinamičan i izvrsno izveden repertoar.

Ovo svečano gostovanje križevačkih puhača u Zagrebu upriličeno je povodom trostruke obljetnice: 160 godina postojanja limene glazbe u Križevcima, 15 godina djelovanja današnjeg Gradskog puhačkog orkestra te 10 godina otkad je profesor Komazin preuzeo ravnanje križevačkim orkestrom.

U glavnom dijelu programa, orkestrom Hrvatske vojske ravnao je Tomislav Fačini, a solist na orguljama bio je Alen Kopunović Legetin, koji je s orkestrom izveo Prvu simfoniju za orgulje i orkestar skladatelja Felixa Alexandera Guilmanta i skladbu Toccata Festiva autora Samuela Barbera. Izvedene su još simfonijska pjesma Vltava Bedricha Smetane te skladba Poručnik Kije Sergeja Prokofijeva.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.