Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1118

"Revija" teleskopa Perzeida i astronoma iz Zagreba i Daruvara na Križevačkom velikom spravišču 2013. godine (foto: R. Matić, uz najavu Teme Krugova)
"Revija" teleskopa Perzeida i astronoma iz Zagreba i Daruvara na Križevačkom velikom spravišču 2013. godine (foto: R. Matić, uz najavu Teme Krugova)
“Revija” teleskopa Perzeida i astronoma iz Zagreba i Daruvara na Križevačkom velikom spravišču 2013. godine (foto: R. Matić, uz najavu Teme Krugova)

Ova je epizoda Krugova pripremana sve do svog početka 23. kolovoza u 17 sati, pa najavu nismo stigli na vrijeme objaviti. Uz isprike, objavljujemo je sada, uoči reprize te iste emisije 27. kolovoza u 21 sat.

Na početku objavljujemo prvi od tri dijela predavanja Zlatka Ciganja iz Rijeke, na Sljeme Star Partyju u Tomislavovom domu na Sljemenu 12. ožujka ove godine, već tradicionalnom okupljanju astronoma amatera iz čitave Hrvatske i svih ostalih koje svemir zanima bar nekoliko dana u godini. Predavač je jedan od najboljih poznavatelja opreme za astronome amatere kod nas, pa se bavi i nabavom za sve koji je žele imati a nemaju dovoljno znanja i iskustva da bi se sami u to upustili. Tema njegovog predavanja su baš teleskopi, od njihove povijesti i razvoja do tipova koji danas postoje i čemu koji tip služi, odnosno koje su prednosti i mane pojedinih tipova teleskopa.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su priručnik o vježbanju bez sprava, trilogija Yurija Herrere i krimić Elisabeth Herrmann. Saznat ćemo i o projekcijama filmova u multimedijskoj dvorani.

Vijesti Krugova govore o književnom facebook-opusu u Hrvatskoj, o gradu od golih ljudskih tijela, o mreži Alternativnih rezidencijalnih centara, o istraživanju metalnih faza elementa vodika, o jednoj od najzagonetnijih knjiga na svijetu, te o velikoj kulturnoj šteti od požara u Plovdivu.

Na današnji datum rođen je River Phoenix, patentiran je lanac za automobilske gume, obavljeno je prvo punjenje aviona gorivom u zraku, Tim Berners-Lee omogućio je pristup općoj javnosti, “običnim” građanima, “svom” World Wide Webu koji je do tada bio u upotrebi samo u CERN-u, a 23. kolovoza je i Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Umrli su Charles-Augustin de Coulomb, francuski fizičar i inženjer, glumac Rudolph Valentino te turski sultan i kalif Abdul Medžid II.

U Svemirskom kutku podsjećamo na godišnjice prvog prekooceanskog televizijskog satelitskog prijenosa, prve fotografije Zemlje iz orbite oko Mjeseca, te rekorda u neprekidnom boravku u svemiru. Govorimo o mogućoj petoj fundamentalnoj sili, o planovima za daljnja istraživanja Marsa, o objavljivanju dosadašnje tajne da je prije pedesetak godina skoro zabunom došlo do rata između dviju supersila zbog aktivnosti Sunca, najavljujemo potpunu pomrčinu Sunca za godinu dana čiji će pojas prijeći poprijeko preko čitavih Sjedinjenih Američkih Država, te najavljujemo rijetku pojavu na nebu u subotu navečer.

Konjunkcija Venere i Jupitera u zoru 18. kolovoza 2014. iznad Ratarske šume (uz najavu iste pojave 27. kolovoza 2016, foto: Martin Vujić)
Konjunkcija Venere i Jupitera u zoru 18. kolovoza 2014. iznad Ratarske šume (uz najavu iste pojave 27. kolovoza 2016., foto: Martin Vujić)

Doduše, kad repriza ove naše emisije počne, već će ta pojava biti prošlost. Naime, u subotu, 27. kolovoza, odmah poslije zalaska Sunca, samo između 20 i 20:30 sati vrlo nisko na zapadnom obzoru moći ćemo vidjeti dvije međusobno vrlo bliske sjajne točke. Radi se o Veneri i Jupiteru, a ta se pojava, kada su dva nebeska objekta vrlo blizu jedno drugom, naziva konjunkcija. Venera i Jupiter bit će još bliže jedno drugom no što su bili za konjunkcije 18. kolovoza 2014. kada su je Perzeidi promatrali i fotografirali pred zoru, a vidjela se još dugo i kad se počelo daniti. Ova današnja konjunkcija će biti teže vidljiva, a lako je moguće da promatranje i propadne, jer postaje vidljiva tek nekoliko minuta prije zalaska i Venere i Jupitera, lijevo od mjesta gdje je pola sata prije zašlo Sunce. Perzeidi će ovu pojavu promatrati s najviše točke Ratarne, s mjesta pored livade na kojoj su smješteni meteorološki uređaji i sprave. Sunce zalazi u 19:41, pa nakon toga treba čekati da se nebo bar malo zatamni kako bi se uočili Venera i Jupiter jedno pored drugog, ali oni zalaze već u 20:28, pa ćemo pojavu moći vidjeti svega nekoliko minuta, i to, naravno, pod uvjetom da nam se posreći vedar horizont.

U Zanimljivostima diskutiramo je li Špancir fest stvarno već punoljetan kako su to prenijeli mnogi mediji, a na kraju ćemo reći i nekoliko misli Ephraima Kishona, rođenog na datum premijernog emitiranja ove emisije.

Većina glazbenih priloga vezane je uz neke događaje koje spominjemo u emisiji ili uz neke godišnjice, pa slušamo glazbu Manua Chaoa, grupa Mnogi drugi, The Drifters, The Pipkins i The Who, te Georgea Gershwina.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1118 prvi put je emitirana 23. kolovoza od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz. Ova najava podsjeća na to da se snimka (repriza) ove emisije objavljuje u subotu, 27. kolovoza od 21 sat na istoj frekvenciji (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.