Hrvatska poljoprivredna agencija započela s projektom GrassCroatia

DSC_0831_GrassCroatria_projekt_HPAKoncem srpnja 2016. godine Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA) je u Ministarstvu poljoprivrede kick-off konferencijom predstavila i najavila početak projekta GrassCroatia, punog naziva “Razvoj ruralnih područja i poljoprivrede za uspješno društvo”, u sklopu programa Potpora mjerama informiranja, koje se odnose na Zajedničku poljoprivrednu politiku za 2016. godinu. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1,7 milijuna kuna, a polovicu novca financirati će Europska Unija i to za podizanje svijesti stanovništva o ciljevima Zajedničke poljoprivredne politike EU, njezinu značaju za održivost i razvoj ruralnih područja, poljoprivrednih gospodarstva i sigurnosti hrane.

Provedba projekta predviđa informiranje o ulozi i mogućnostima razvoja poljoprivrede u Hrvatskoj u okviru Zajedničke poljoprivredne politike, te statusu i trendovima u poljoprivredi i stočarstvu. Značajnu ulogu u ispunjavanju ciljeva Zajedničke poljoprivredne politike i osiguravanju održivosti poljoprivrednog sektora nose obiteljska poljoprivredna gospodarstva, stoga će poseban naglasak promocije biti upravo na njima, a posebice onima najuspješnijima. Predviđeni rezultati projekta GrassCroatia su očuvanje i razvoj ruralnih područja, prepoznatljivost poljoprivrede u javnosti i promocija potrošnje lokalnih poljoprivrednih proizvoda. Voditeljica projekta Vesna Bulić navela je niz informativnih aktivnosti kojima se projektom zadani ciljevi namjeravaju postići.

Logo_GrassCroatia_projekt_HPAHrvatska poljoprivredna agencija je u stoljetnoj tradiciji postajanja, najnovija znanstvena dostignuća primjenjivala u praksi, danas ih primjenjuje kroz temeljene djelatnosti koje provodi: Upravljanje jedinstvenim registrom domaćih životinja (JRDŽ), razvoj stočarske proizvodnje i provedba uzgojnih programa, kontrola kvalitete stočarskih proizvoda, potpora sustavima plaćanja – suradnja s APPRRR i marketing poljoprivrednih proizvoda.
Na konferenciji su uz ostalo, predstavljeni i trendovi u stočarstvu i proizvodnji mlijeka, o čemu podaci proizlaze upravo iz djelatnosti koje HPA provodi. Za daljnji razvoj domaće proizvodnje neizostavna je i potrošnja lokalnih proizvoda, te su predstavljeni stočarski proizvodi, mlijeko i med.

Ravnateljica HPA dr.sc. Marija Vukobratović na konferenciji je istaknula da će se projektom provesti informiranje o sadržaju i ciljevima Zajedničke poljoprivredne politike, te promicati europski model poljoprivrede među građanstvom. Ovo je ujedno i prvi EU projekt koji HPA provodi, a vjerujemo da će projektni tim u budućnosti provoditi i ostale, koji su u planu razvoja HPA za naredno desetljeće, naglasila je u obraćanju. Provedbom projekta želi se podići svijest o značaju Zajedničke poljoprivredne politike, te mogućnosti koje pruža Zajednička poljoprivredna politika, a one su mnogo šire od samih potpora poljoprivrednicima, na konferenciji je rekao pomoćnik Ministra poljoprivrede dr.sc. Zdravko Barać.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.