Melodije križa i ovaca bivših feralovaca nasmijale Križevčane

Boris Dežulović i Predrag Lucić u Klubu kulture – Vodeći dvojac kultnog tjednika nastupio na Culture Shock Festivalu i izveo ponajbolje ‘dionice’iz svog bogatog repertoara političke satire

Glavni pokretački dvojac nekadašnjeg kultnog tjednika Feral Tribune – Boris Dežulović i Predrag Lucić, od smijeha su oborili Križevčane sa stolaca, na večeri Melodija križa i ovaca, pjevno-recitatorskom performansu ovogodišnjeg Culture Shock Festivala pod medijskim pokroviteljstvom Večernjeg lista.

Na sceni Kluba kulture ugledni splitski novinari, publicisti i kolumnisti izveli su ‘the best of’ iz svoje pjesmarice, prepoznatljive po zvučnoj i oštroj satiri koja reže velike političke ‘glave’ – od premijerke, njenog prethodnika, njihovih stranačkih kolega, do odnosa države i Crkve, hrvatske države i zemalja regije… Dežulović i Lucić popularne hrvatske melodije, pa i strane evergreene, obrađuju na svoj humorističan način.

Stihovi su ono što je njihov originalni proizvod, pa tako i neka Thompsonova, Balaševićeva ili Oliverova pjesma, ispunjena stihovima o gužvi u Remetincu, potrazi za pastirima ili lekciji iz Domovinskog rata, dobiva na novom, i te kako aktualnom značenju. A Dežulović i Lucić i od Yesterday The Beatlesa u stanju su napraviti svoj hit – Day after Yesterday, posvećen Jadranki Kosor.

U više od dva i pol sata trajanja osjetili su da križevačka publika odlično reagira na njihovu izvedbu, bez obzira na to što se nekome činilo da osim ironije nude i provokaciju. No, onaj tko poznaje njihov cjelokupni opus, Dežuloviću i Luciću to neće zamjeriti, jer ono što je na Melodijama križa i ovaca bitno jest da je to jedinstveni show koji kroz satiru osim zabave nudi i ozbiljne poruke o stanju hrvatskog društva i kulture. Križevci su, inače, prema priznanju izvođača, bili, nakon Ljubljane, najsjeverniji grad u kojem su dosad nastupali, a sami su iznimno zadovoljni publikom, kakve često nema u zagrebačkom Kerempuhu, gdje Melodije izvode na Noćnoj sceni. (VL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.