Rodilje koje doseljavaju u Križevce nemaju pravo na novčanu pomoć

10968401_10204720637153945_4313818741423217349_n_Jagoda_Hrandek_IlijevskiDAR RODILJAMA Prema važećoj odluci Gradskog vijeća, pravo na novčanu pomoć ostvaruje samo rodilja s križevačkim prebivalištem prijavljenim u trenutku rođenja djeteta. Ta odredba ipak nije bila povoljna za mladu majku koja se netom prije rođenja djeteta doselila u Križevce

Tridesetjednogodišnjem Bojanu Hrandeku iz Križevaca i njegovoj zaručnici Vedrani Ivić iz Dugog Sela prije tri mjeseca rodio se sin, a uoči rođenja djeteta mladi par je već stanovao na križevačkoj adresi. Nevjenčana supruga iz praktičnih razloga još nije promijenila adresu prebivališta jer im u rujnu predstoji vjenčanje nakon kojeg planira promijeniti podatke u osobnim dokumentima.
– Kada su zatražili pomoć od Grada kao i svi drugi mladi roditelji, rečeno im je da nemaju pravo jer snaha ima adresu Dugog Sela, prepričala nam je razočarana svekrva Jagoda Hrandek-Ilijevski.

Naime, članak 31. Odluke o ostvarivanju prava iz socijalne skrbi Grada Križevaca iz travnja 2014. godine navodi da pravo na novčani dar ostvaruju rodilje koje u trenutku rođenja djeteta imaju prijavljeno prebivalište na području Grada. Pisanom zahtjevu potrebno je priložiti rodni list djeteta i fotokopiju osobne iskaznice rodilje, na temelju čega isplatu dara odobrava križevački gradonačelnik. Stoga, sukladno gradskim propisima, ispada da rodilje koje tek doseljavaju u Križevce nemaju pravo na novčani dar, čime se izravno destimuliraju ovakve pozitivne životne situacije. U gradskoj upravi potvrdili su nam da postoje slučajevi poput ovog pa razmatraju i mogućnost određenih promjena te odluke, no za sada se provodi odluka koja je na snazi.

IMG_1791m_rodilje_nova_godina_obilazak_zupan-Darko_Koren_2016Koprivnica fleksibilnija, Molve najizdašnije

Usporedbe radi, Pravilnikom o ostvarivanju prava na pomoć Grada Koprivnice za opremu novorođenog djeteta je propisano da pravo na novčanu pomoć imaju roditelji novorođenog djeteta koji imaju prebivalište na području Grada Koprivnice, a zahtjev za ostvarivanje prava na pomoć su podnijeli u roku od 6 mjeseci od dana rođenja djeteta, dakle bez ograničavajuće odredbe “u trenutku rođenja djeteta”. Pravo na pomoć ostvaruje se u jednokratnom novčanom iznosu u visini 1.000 kuna, a Koprivnica također regulira isplatu novčane pomoći za skrbnika i posvojitelja novorođenog djeteta. U Križevcima se novčani dar za prvo ili drugo dijete isplaćuje u iznosu 1.000 kuna, za treće dijete 2.000 kuna, a za svako daljnje dijete dar se uvećava za dodatnih 1.000 kuna.

Općina Molve, koja je među nacionalnim rekorderima po iznosu naknada za novorođenu djecu, daje jednokratnu pomoć od 20.000 kuna, a prebivalište mora imati samo jedan od roditelja najmanje dvije godine na dan djetetova rođenja. Zanimljivo je da roditelji koji su se nastanili na području Općine Molve, a nemaju dvije godine prebivalište, imaju pravo na pomoć od 1.000,00 kuna.
– Moj je sin, kao i njegov pokojni otac Dubravko, stanovnik Križevaca od rođenja pa mislim da zaslužuje tu pomoć kao i ostali, zaključuje Hrandek-Ilijevski, koja se obratila portalu Križevci.info kako bi skrenula pažnju na nepravedno i nedovoljno reguliran gradski propis.

Afera Benkica / KriževciUred gradonačelnika o aferi “Benkica”: Sudski postupak je u tijeku te dok on traje, gradonačelnik ne daje izjave niti komentira

Uz isplate novčanog dara rodiljama u Križevcima se već nekoliko godina unazad vezuje tzv. afera “Benkica”, koja je krenula početkom 2014. upitima nezavisnog vijećnika Željka Piciga na sjednici Gradskog vijeća, koji je već tada gotovo godinu dana čekao očitovanje gradskih službi o specifikaciji troškova gotovinskih isplata naknada za rodilje te specifikaciji troškova za vino, cvijeće i benkice koje je godinama po kućama raznosio zamjenik križevačkog gradonačelnika Ivan Vuk.

Nakon izbijanja afere, križevački gradonačelnik Branko Hrg je prekinuo gotovinski model isplate, no podaci koji su tada dostavljani na upite i drugih gradskih vijećnika nisu se podudarali, kao ni kronologija novčanih isplata rodiljama, što je upućivalo na sumnju o neovlaštenom raspolaganju javnim novcem. Iako sve okolnosti još uvijek nisu razjašnjene, a kaznena prijava od strane gradonačelnika Hrga, njegovog zamjenika Vuka i pročelnika za financije Darka Masneca protiv šefa križevačkog SDP-a Ivana Majdaka je odbačena, navodno je još aktualna njihova privatna tužba za klevetu zbog svjesnog i namjernog iznošenja lažnih podataka, o čemu se epilog očekuje na Županijskom sudu u Varaždinu.

20 godina CSF
Vezano
7 komentara
  1. sasa piše:

    Poslije izbora kada dođe nova vlast teklo bude med i mlijeko!
    Kako vam nije jasno cim vise love usparaju vise ostaje njima!
    A koja socijalna skrb i koji gradski sluzbenici !?
    Oni koji iskoristavaju taj zakon u svoju korist :):)

    1. Ivan Majdak piše:

      Poštovani sasa, kada dođe nova vlast neće teči med i mlijeko ali se neće bježati od toga da se ovakvi i slični problemi građana odmah i rješavaju.

      1. sasa piše:

        Goapodine Majdak zivi bili pa vidjeli!
        Sretno na izborima!

      2. sasa piše:

        I jos jedno pitanje?!
        Dokle cete se svi izvlaciti na partizane i ustase? To je proslost!
        Dokle ce se u drzavnom institucijama izmisljati radna mjesta umjesto da se ukidaju?
        Tu i tamo bacim oko na burzu rada neka zanimanja mi stvarno nisu jasna !
        A radnnici koji pune proracun i rade za đabe odlaze van trbuhom za kruhom nece cekati da krene med i mlijeko!

  2. Ivan Majdak piše:

    Na žalost ovo nije prvi ovakav slučaj, a još je žalosnije da gradonačelnik i gradska vlast već nekoliko godina „razmatraju mogućnost određenih promjena te odluke“. Nije sramota donijeti lošu odluku ali je sramota godinama imati mogućnost ali ne poduzeti ništa da se ona promijeni ili ispravi. Ovakva odluka je diskriminirajuća i nepravedna jer otac djeteta kao jedan od roditelja, ne može ostvariti pravo na naknadu. Ovakvih slučajeva nema mnogo i ne bi predstavljali nikakav dodatni teret za gradski proračun, pa stvarno ne vidim razlog da se ustraje na ovakvom načinu isplate naknada. Ako gradonačelnik ne promijeni ovu odluku prije lokalnih izbora, promijeniti ćemo je mi poslije izbora koji će se održati na proljeće iduće godine.
    I samo informacije radi, slučaj „benkica“ itekako postoji. On će prestati postojati onoga dana, kada gradski vijećnici i cjelokupna javnost na stol dobiju dokumente potpisane od strane rodilja, iz kojih je vidljivo kome je sve dogradonačelnik Ivan Vuk u jednom danu, 18. 12. 2013. godine, uručio rodiljne naknade u iznosu od 75 000,00 kuna, koje je prema podacima iz stručnih službi grada toga dana podigao u gotovini iz gradske blagajne.

    1. Jagoda piše:

      Nažalost ,ne želim biti dosadna ,ali moram se još nadovezati na ovu temu , ….Svi smo svjesni iseljavanja mladih iz Hrvatske u potrazi za poslom i boljim životom za sebe i svoju obitelj.Baš zato žalosno je da mladi ljudi koji odluče ostati u svom gradu,u svojoj državi ….vole svoj rodni grad ,sami pronalaze radna mjesta i posao ,još dovedu i svoje partnere( također zaposlene) živjeti u ne baš perspektivnu sredinu, odluče svoju djecu ovdje podizati ,budu diskriminirani.A oni koji bi im ttrebali biti podrška i moralna snaga ne mare za njih.Kao što je već rečeno u prethodnom komentaru loše odluke se daju ispraviti …….Jednostvano, samo treba donijeti ispravnu odluku…..
      Znači Bojan Hrandek je Križevčan 32 god. .otac(kojeg nažalost više nema) mu je rođeni Križevčan , od oca roditelji su Križevčani, naš mali Luka je Križevčan ,snaha Vedrana je odlučila život nastaviti u Križevcima i živi kod nas od početka godine 2016. ,jedino nije na vrijeme promijenila adresu na dokumentima jer je to jednostavnije napraviti kada će mijenjati i prezime nakon vjenčanja……
      Da ,sebe sam izostavla i ja sam Križevčanka od svoje 4 god,kada smo doselili iz Varždina (znači 51 god.) i volim i obožavam svoj grad Križevce.
      …..Što reći!?

      1. Ivan Majdak piše:

        Konkretno ovom slučaju se čak ne bi ni kršila gradska odluka, ukoliko bi se isplatila rodiljna naknada majci djeteta jer u članku 2. Odluke je propisano:

        Članak 2.
        Pravo na naknade iz socijalne skrbi imaju hrvatski državljani koji imaju prebivalište na području Grada te stranci i osobe bez državljanstva sa stalnim boravkom na području Grada.
        Ukoliko nadležni službenik Grada utvrdi da podaci iz osobne iskaznice ne odgovaraju stvarnom stanju utvrđenom na licu mjesta o istome će sastaviti službenu zabilješku koja će biti stvarni dokaz za ostvarivanje prava.

        Dakle u stavku 2 ovog članka propisana je mogućnost da gradski službenik može utvrditi da adresa u osobnoj iskaznici majke nije točna te da ona od siječnja 2016. godine živi u Križevcima, što bi tada bio stvarni dokaz za ostvarivanje prava na naknadu.
        Druga je stvar i pitanje što nam rade gradski pročelnici, gradski službenici i gradske službe da se dešavaju ovakvi propusti?

Komentari su zatvoreni.