Izbornik
FacebookTwitterGoogle+RSSYouTube

Aferi nema kraja, Hrg i Majdak opet razmijenili ‘paljbu’

Afera Benkica / Križevci

Aferi “benkica” u Križevcima ne nazire se kraj. Gradonačelnik Branko Hrg (HSS), njegov zamjenik Ivan Vuk i pročelnik Darko Masnec ovih su dana odvjetništvu podnijeli kaznenu prijavu protiv šefa križevačkog SDP-a Ivana Majdaka, a privatno su ga tužili i za klevetu. Svaki od njih od Majdaka traži 45.000 kuna. Za taj nepopularni potez odlučili su se, kažu, zbog svjesnog i namjernog iznošenja lažnih podataka. Podsjetimo, u ljeto prošle godine Majdak je odvjetništvu prijavio Hrga i suradnike zbog načina na koji se rodiljama isplaćuje gradska novčana pomoć (na ruke), i navodne pronevjere stotinjak tisuća kuna.

Biblija i detektor laži

– Majdak je znao da to što govori nije istina jer je imao dostupne podatke o izvršenju gradskog proračuna u kojem je bilo točno navedeno koliko je novca bilo planirano za darove za djecu u 2013. godini i koliko je potrošeno. Bilo je planirano 280.000, potrošeno je nešto više od 247.000, dakle preko 88 posto, a razlika je ostala u proračunu – ističe Hrg. Dodao je kako su se za protutužbe odlučili jer im je Majdak svima nanio nenadoknadivu štetu.

– Mislio sam da će stati i ispričati se, ali nije. Zaigrao se i napravio štetu i meni osobno i stranci kojoj sam na čelu i Gradu. Mogu staviti jednu ruku na Bibliju, a drugu na detektor laži da nikakvih nepravilnosti nije bilo – rekao je jučer Hrg. Iako se godinama rodiljama novac za bebe nosio kući na ruke, a na dar su dobivale i benkice (košuljice za djecu, op.a.) i cvijeće, s tom praksom prestalo se paralelno s izbijanjem afere. Gradonačelnik Hrg kaže da se s tim prestalo zbog zaštite gradskih službenika jer “živimo u vremenu gdje se čovjeka za sto kuna lupa letvom po glavi”. – Iako rodilje novac dobivaju na račun ili dolaze u upravu po njega, obilazak i čestitanje po kućama nismo prekinuli – rekao je Hrg

‘Dobro se pripremite’

Prozvani Majdak jučer je rekao da nije nikog oklevetao i da je on samo zatražio od državnih organa da istraže navode koji su se pojavili u tisku nakon što je nezavisni vijećnik Željko Picig upitao gdje je 100.000 kuna iz programa za rodilje u 2013. godini, a odgovora nije dobio. – Gradonačelniku poručujem da prestane s lažima obmanjivati građane. Istraga u slučaju ‘benkica’ još traje i siguran sam da će odvjetništvo i istražni organi dobro obaviti svoj posao. Gospodine gradonačelniče, možete raditi što god hoćete, ali ne i dokle hoćete, zato bi vam bilo pametnije da se primite posla i da se dobro pripremite jer, kako izgleda, građanima Križevaca, ali i istražnim organima, uskoro ćete morati odgovoriti na još mnogo pitanja – poručio je jučer Majdak.

Hrg poručuje Majdaku da se kao dijete igrao sa životinjama

Lani u rujnu Majdak je policiji prijavio da je u poštanskom sandučiću našao kuvertu s mrtvom zmijom. – Prijete mi jer sam s oporbom počeo otkrivati afere HSS-a i gradonačelnika – kazao je tada Majdak. Šef križevačkog SDP-a rekao je jučer da ga policija još nije obavijestila o tome kakvu je odluku donijela oko zmije. Hrg je u više navrata odlučno odbacio bilo kakvu povezanost s morbidnom pošiljkom. – Nisam malo dijete, u djetinjstvu sam se igrao za životinjama – istaknuo je jučer on. (VL)

wpDiscuz