Križevačka tvrtka Tvil i Čelik na sudu su već petu godinu

KRIŽEVCI – Vjerojatno jedinstven sudski proces u Hrvatskoj, o kojem ovisi isplata potraživanja bivšim radnicima tvrtke TVIL, nastavit će se i šestu godinu. Naime, planirana nagodba između TVIL-a i tvrtke Čelik neće se ostvariti.

Potvrdio nam je to u utorak stečajni upravitelj TVIL-a Zlatko Kosec. TVIL je Čeliku uz posredovanje gradonačelnika Branka Hrga u veljači ponudio nagodbu nakon što je dobio sudski proces. Točnije, Trgovački sud u Bjelovaru TVIL-u je priznao vlasništvo nad zemljištem na kojem su njihove hale u Tomislavovoj ulici u Križevcima.

Na to se zemljište Čelik hipotekarno zadužio u Agroobrtničkoj banci jer se prilikom razdiobe dviju tvrtki, koje su nekad bile jedinstvena tvrtka Čelik, TVIL propustio uknjižiti kao gruntovni vlasnik zemljišta.

"Neshvatljivo je da je dosuđeno skidanje hipoteke Agroobrtničke banke, ali ne i hipoteke države. Zato se i Odbor vjerovnika TVIL-a odlučio na žalbu"
Mladen Novosel

Prema Kosecovim riječima, umjesto da prihvati nagodbu, prema kojoj bi nakon prodaje svoje imovine Tvil platio Čelikove dugove državi u iznosu od 1,2 milijuna kuna i odustao od žalbe na presudu, odnosno daljnjeg sporenja s Tvil-om na višem sudu, Čelik se nedavno ipak žalio na presudu. Na presudu se žalila i država koja na Tvil-ovu imovinu ima hipoteku od oko 1,4 milijuna kuna bez kamata, i to zbog dugova za porez.

– Država je dobila proces protiv nas. No, žalili su se jer su smatrali da im nisu dosuđeni dovoljni troškovi – rekao je Kosec i dodao da se na presudu žalila i Agroobrtnička banka, a potom i Tvil.

Naime, neshvatljivo je da je dosuđeno skidanje hipoteke Agroobrtničke banke, ali ne i hipoteke države. Zato se i Odbor vjerovnika TVIL-a odlučio na žalbu – rekao nam je Mladen Novosel, regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske.

Novosel je dodao da je jedina dobra stvar u svemu što TVIL u stečaju i dalje radi. – Doduše, od 2002., otkad je u stečaju, zapošljava najviše 20 radnika, no hale ipak nisu zarasle u korov jer tad ne bi ništa vrijedile – nastavlja Novosel. – Ogorčeni smo jer smo se nadali da će doći do nagodbe i da će radnici napokon dobiti svoj novac – rekao nam je bivši radnik TVIL-a Dragutin Katanović.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.