Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1111

Diskusija nakon predavanja na Star Partyju na Sljemenu 12. ožujka 2016. (foto Martin Vujić)
Diskusija nakon predavanja na Star Partyju na Sljemenu 12. ožujka 2016. (foto Martin Vujić)
Diskusija nakon predavanja na Star Partyju na Sljemenu 12. ožujka 2016. (foto Martin Vujić)

Slušamo snimku diskusije koja se razvila na Sljeme Star Partyju u Tomislavovom domu na Sljemenu 12. ožujka ove godine nakon predavanja Ogrena Variole iz Tehničkog muzeja u Zagrebu i Astronomsko-astronautičkog društva Zagreb na temu Udaljenosti u svemiru. Spominjemo i instalaciju Prizemljenog Sunčevog sustava u Zagrebu a za sljedeću emisiju najavljujemo snimku predavanja o kvantnom fizičaru iz Sv. Petra Orehovca.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su zbirka priča Ceesa Nootebooma, roman Grégoirea Delacourta i knjiga Elizabeth Kolbert o velikom izumiranju vrsta koje se odigrava u našoj prisutnosti. Spominjemo i druge događaje u knjižnici ovoga ljeta, izložbe i projekcije filmova.

U Vijestima Krugova govorimo o izložbi karikatura u Sisku, o povratku križevačkih zborova s turneje po Makedoniji, o održanom kongresu na Filozofskom fakultetu u Zagrebu o umjetnosti i politici, o stradavanju koraljnih grebena zbog zagrijavanja mora, o pronađenom nalazištu helija u Tanzaniji, o potresu s epicentrom u blizini Križevaca, o namjernom “podmetanju” krivotvorina po britanskim galerijama kako bi ih posjetitelji otkrili, o novim česticama u CERN-u…

Predavanje o fizičaru Vladimiru Srećku Vrkljanu iz Sv. Petra Orehovca u njegovom rodnom mjestu 30. lipnja 2016. (foto Martin Vujić)
Predavanje o fizičaru Vladimiru Srećku Vrkljanu iz Sv. Petra Orehovca u njegovom rodnom mjestu 30. lipnja 2016. (foto Martin Vujić)

Na današnji datum rođeni su Franjo Asiški, Clara Zetkin, Jean Cocteau, Hrvoje Požar, Augustin Tin Ujević… Ćiril i Metod počeli su širiti kršćanstvo po Velikomoravskoj kneževini, Isaac Newton iznio je teoriju gravitacije i tri osnovna zakona gibanja, u Engleskoj je donesen prvi zakon o ograničenju brzine, predstavljen je prvi bikini, stvorena je ovca Doly… umrli su Vjekoslav Karas, Walter Gropius i Albrecht Kossel…

U Svemirskom kutku slavimo umjetni satelit Jupitera, govorimo o čudnim asteroidima u blizini Zemlje, o položajima atraktivnih svemirskih tijela na večernjem nebu…

U Zanimljivostima otkrivamo kako je uveden uzvik “Ptičica!” pri fotografiranju, a završavamo mislima Tina Ujevića.

U glazbenim prilozima koji su dijelom vezani za događaje spominjane u emisiji slušamo glazbu grupa Morphine i Rolling Stones, Elvisa Presleya, Arsena Dedića na tekst Tina Ujevića koju izvode Matija Dedić i Zoran Predin, te Nicka Cavea i grupe The Bed Seeds.

Ne dirajte mi krugove broj 1111 emitira se 5. srpnja od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz. Snimka (repriza) ove emisije bit će emitirana u subotu, 9. srpnja od 21 sat na istoj frekvenciji (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

Vezano
1 komentar
  1. kaja piše:

    A, što reći o “kultnoj” emisiji “Ne dirajte mi krugove”, i to već 1111 puta. Ako se k tome pridodaju i reprize onda x2.
    Emisiji koja je ponjprije obrazovna i sveobuhvatna. Mislim slušajući je, da mi ništa značajno nije promaklo i da sam pokupila sve značajno što se već dogodilo ili će se dogoditi.
    Svaka čast voditelju, koji se zaista potrudi oko svake emisije. Jer radeći takve emisije “mozaičnog” tipa, morate imati veliko iskustvo i znanje na svim poljima.
    Voditelju, i dalje puno uspjeha i svako dobro!

Komentari su zatvoreni.