Stjepan Fortuna najbolji vokalni solist svjetskog ‘Tamburica Fest 2016’

slika 5_svjetski_Tamburica_fest_Stjepan_Fortuna_vokalni_solist_Novi_sadOd 21. do 25. lipnja 2016. u Novom Sadu je održan 9. svjetski “Tamburica fest 2016”, na kojem je nagradu za najboljeg vokalnog solista osvojio Stjepan Fortuna, križevački nastavnik tambure u mirovini i dugogodišnji promicatelj tamburaške glazbe. U završnoj večeri festivala oko 21 sat s obronaka Petrovaradinske tvrđave mogli su se čuti nadaleko poznati stihovi Ane Bešenić i njezine pjesme “Suza za zagorske brege” u izvedbi Stjepana Fortune i Tamburaškog sastava “Gradišćanci”. Stjepan Fortuna svojom je izvedbom pjesme “Suza za zagorske brege” osvojio srca gledatelja kojih je prema procjenama organizatora bilo 15000 i oduševio međunarodni žiri.

slika 4_svjetski_Tamburica_fest_Stjepan_Fortuna_vokalni_solist_Novi_sadTamburaški sastav “Gradišćanci” osnovan za ovu priliku pod vodstvom Stjepana Fortune s radošću nastavlja tradiciju svojih predaka koji su krenuvši iz Hrvatske naseljavali područje Burgenlanda prije vise od 450 godina  i sa sobom ponijeli nezaobilazni rekvizit – tamburu. “Gradišćanci” su uglavnom članovi tamburaškog orkestra “Tamburica” iz Uzlopa koji kao i mnogi ansambli u Gradišću s velikom ljubavi vježbaju svoj program sastavljen od poznatih veselih  gradišćanskih pjesama, popularnih pjesama iz stare domovine Hrvatske, kao i popularne tamburaške pjesme iz Vojvodine i drugih sredina. Ostali članovi obitelji Fortuna, kći Ana i sin Matija već dugo godina prisutni u glazbenom životu gradišćanskih Hrvata i svojim iskustvom pomažu u podizanju nivoa muziciranja i prikupljanju kvalitetnog glazbenog materijala. Uz njih, članovi TS “Gradišćanci” su Markus Prenner, Kruno Oriovich, Anna Robitza, Alexander Robitza i Konrad Robitza.

Slika 1_svjetski_Tamburica_fest_Stjepan_Fortuna_vokalni_solist_Novi_sadNajboljim tamburaškim orkestrom u konkurekciji 10 orkestara iz sedam zemalja proglašen je novosadski ansambl “Zorule”, odlukom stručnog žirija ovogodišnjeg festivala, Franje Batoreka (Hrvatska), Spomenka Guzijana (RS BiH) i Danila Ninkovića (Srbija). Glavnu festivalsku nagradu je Zoranu Bugarskom Brici, vođi ansambla “Zorule”, koji je inače proglašen i za najboljeg primaša, uručio direktor festivala dr.sc. Jovan Pejčić. Kovač Jožef iz Mađarske, člah “Mohača” je najbolji basprimaš, a Mario Sesvečan iz hrvatskog orkestra “Uspomena” najbolji begešar. Najbolju novu pjesmu, “Lud za tobom”, izveo je srpski sastav “Tajna”. Nagrade za umjetnički izraz i njegovanje tradicije osvojili su “Zlatna suza” (Rumunjska) i “Banjalučki merak”(RS BiH), a nagradu publike orkestar “Garavi” (Hrvatska). Novinarski žiri je nagradio orkestar “Sremska banda” (Srbija).

slika 7_svjetski_Tamburica_fest_Stjepan_Fortuna_vokalni_solist_Novi_sad“Tamburica fest” od 2008. okuplja najbolje tamburaše, kada je i prva smotra tamburaša iz cijelog svijeta održana u živopisnom selu ujedno prozvanom i “najtamburaškijem selu” na planeti, Deronje, na sjeveru Bačke. Poslije četiri godine održavanja u Deronjama, 2012. Godine, festival se “preselio” na Petrovaradinsku tvrđavu iz organizacijskih razloga, a 2013. godine je pored međunarodnog natjecanja na Petrovaradinu, održan i tamburaški sabor domaćih sastava u Deronjama. Direktor festivala je Jovan Pejčić dok je glavni umjetnički voditelj Jovan Adamov. U prethodnih osam godina na festivalu je nastupalo više 1800 najboljih tamburaša. U umijeću majstora pera i žice za to vrijeme uživalo je više stotina tisuća gledatelja. U okviru “Tamburica festa” nastala je i Svjetska tamburaška asocijacija, udruženje svih tamburaša svijeta sa sjedištem u Novom Sadu.

slika 3_svjetski_Tamburica_fest_Stjepan_Fortuna_vokalni_solist_Novi_sad slika 8_svjetski_Tamburica_fest_Stjepan_Fortuna_vokalni_solist_Novi_sad slika 9_svjetski_Tamburica_fest_Stjepan_Fortuna_vokalni_solist_Novi_sad

Vezano
1 komentar
  1. kaja piše:

    A, što reći za našeg sugrađanina gos. Fortunu, a da ne bude ponavljane. Svaka čast i cijeloj obitelji Fortuna, koji su svi vrsni u svom fahu u glazbenoj struci.
    Lijepo je da netko brine i o našim sunarodnjacima u Austriji da zadrže svoje veze sa Domovinom i da sučuvaju svoj kulturni identitet.
    Gosp. Fortuna, moja iskrena čestitka vama, isto tako i Tamburaškom sastavu “Gradišćanci”!

Komentari su zatvoreni.