Nije im drago, ali znaju da je nužno, da se ne doživi Grčka

Ljetni rez: Plaće gradskih korisnika u Križevcima od srpnja manje 6 posto

Za oko dva milijuna kuna izostao je prihod od poreza na dohodak i prireza, a smanjenje plaća u gradskim ustanovama i upravi je antirecesijska mjera

Večerašnja sjednica Gradskoga vijeća Križevaca bit će vruća u svakom pogledu – vreli je srpanj i u vijećnici je slaba ventilacija, a gradskim zastupnicima politička će strast uzavreti i zbog najavljene teme o rebalansu gradskog proračuna za 2010. godinu. Prema viziji gradske vlasti, poduprte u financijskim kretanjima, križevački proračun će s oko 75 milijuna skočiti, s prenesenim sredstvima, na 78 milijuna kuna. Porast je prividan, jer je u njemu i 5 milijuna kuna, koliko Grad planira uzeti kod jedne banke, kao dozvoljeno prekoračenje, a radi osiguravanja sredstva za plaće i druge materijalne troškove.

Prekrajanje je nužno zbog smanjenja poreza na dohodak i prireza od oko 2 milijuna kuna, “ishlapjelih” što zbog krize što zbog državne porezne politike. Zato će se svim proračunskim korisnicima rezati dotacije, što će osjetiti zaposlenici u ustanovama i gradskoj upravi. Već u srpnju plaće će za oko 100 ljudi biti 6 posto manje.

– Nismo imali reakcija jer smo svjesni u kakvoj je Grad situaciji. Novca nema i razlika se mora pokriti rebalansom. Istina, nije nikome drago da će dobivati manje, ovisno o koeficijentu i stažu to je od 40 do kakvih 300 kuna, ali moramo se uklopiti u okvire štednje, jer ne želimo da nam se dogodi Grčka, u kojoj se trošilo preko mjere – upozorava ravnatelj Gradskog muzeja prof. Zoran Homen. Ni njegova kolegica iz Pučkog učilišta, prof. Melita Habdija, nije bilo drukčijeg stava.

– Moramo se pomiriti s time – kaže ona, a Mirjana Gregurek, ravnateljica Gradskog vrtića Križevci, koji od svih predškolskih ustanova zapošljava najviše ljudi, kaže da je svima sve objasnila.
– To je nužno, tako je odlučeno, negativnih komentara nije bilo – veli.

Zato će komentara danas u Vijeću imati oporba – SDP je najavio da za rebalans neće dići ruke. Gradonačelnik Branko Hrg (HSS) izjavljuje da dopušteni minus od 5 milijuna daje sigurnost za oko 100 ljudi, te za projekte od kojih se ne odustaje ni u krizi. No, sve, kaže, ovisi o daljem punjenju proračuna, pa je moguće i njegovo novo korigiranje!
– To je jedna od naših antirecesijskih mjera donesenih prošle godine – rekao je Hrg.

Vezano

Komentari su zatvoreni.