Darko Koren najavio kandidaturu za predsjednika HSS-a

14372402_1354867244538291_8553632276792201944_o_darko_koren_zupan_hssNakon jučerašnje objave predsjednika HSS-a Kreše Beljaka da, zbog opstrukcije parlamentarnih izbora, iz stranke privremeno udaljava stotinjak članova, među kojima su europarlamentarka Marijana Petir i član predsjedništva HSS-a Darko Koren, inače koprivničko-križevački župan, prozvani su se oglasili priopćenjima, a tema jučerašnjeg dana kulminirala je žestokom raspravom Beljaka i Korena uživo u HTV-ovoj emisiji “Otvoreno” o unutarstranačkim nemirima, na kraju koje je Koren istaknuo svoju kandidaturu za predsjednika HSS-a na skorašnjim unutarstranačkim izborima.

Župan Koren je najprije sa službene adrese elektroničke pošte poslao izjavu za medije sljedećeg sadržaja:
– S obzirom na interes medija nakon najave gospodina Beljaka o pokretanju postupka udaljavanja iz stranke dijela članstva koji ima za posljedicu i moju suspenziju, slobodan sam dati izjavu kako je taj proces nedemokratičan i nije u duhu HSS-a te ga doživljavam kao “presudu uoči suđenja”. Naime, ovakvim potezom gospodin Beljak onemogućava demokratsku raspravu na tijelima stranke o rezultatima parlamentarnih izbora, što bi bilo u duhu demokracije i HSS-a koji poznajemo.

svi_02_otvoreno_htv_unutarstranacki_nemiri_hss_beljak_korenKoren je naglasio da u trenutku slanja priopćenja još nije službeno zaprimio nikakav dokument o suspenziji, pa je ocijenio da ovakav Beljakov postupak zapravo govori o procesu suspenzije demokracije u stranci:
– HSS mi je na prvom mjestu i ne želim reagirati niti na jedan način i narušiti ugled stranke, te otežati svoju poziciju i poziciju svojih stranačkih kolega.

kreso_beljak_hss_otvoreno_htvKako javlja HRT, Beljak zamjera Korenu što je članove HSS-a nazvao ljigavicma te da je ono što radi vodstvo stranke obična prostitucija. Koren pak smatra da se nema za što ispričati.
– Meni nije problem u životu se za ništa se ispričati, ali u ovom slučaju stvarno ne znam za što bi se trebao ispričati. Ja jesam u ovom slučaju iznio neke stavove koji su bili u suprotnosti sa stavovima gospodina predsjednika Beljaka pa i nekih odluka stranačkih tijela to je istina, na tim stavovima stojim i danas ali ne mislim da je to nešto što je učinilo štetu stranci, kazao je Koren.

darko_koren_hss_otvoreno_htvPredsjedniku Beljaku zamjera koaliciju s SDP-om jer kaže kako je HSS isključivo lokalno jaka stranka koja u 70% lokalnih jedinica u koaliciji s HDZ-om što sada stvara probleme u dogovorima s partnerima u lokalnoj sredini. Beljak svoj potez ne smatra kršenjem unutarstranačke demokracije, dapače, misli da njihova stranka mora biti kolektiv.
– Ne možete javno u medijima kao istaknuta osoba istupati protiv odluka Glavnog odbora. Najviše nesuglasica između dvojice HSS-ovaca izazvao je „slučaj Križevci“, prenosi HRT.

14352594_1751641348425166_4249756146301951389_o_marijana_petir_suspenzija_hssDa nije primila nikakvu odluku o svojoj suspenziji potvrdila je i EU parlamentarka Petir, oglasivši se jučer putem Facebooka, a tijekom večeri je dala izjave za nekoliko nacionalnih TV kuća:
– Ova odluka gospodina Beljaka izraz je straha moje najave da ću se kandidirati za predsjednicu stranke te mojom suspenzijom želi onemogućiti moju kandidaturu na unutarstranačkim izborima i stvoriti uvjete da nastavi sa sustavnim razaranjem HSS-a. Gospodin Beljak uništio je ugled HSS-a i mora otići.

Petir tvrdi da Beljak nije bio iskren prema stranačkom članstvu, da je sklopio koaliciju koju članstvo nije podržalo, a koja je rezultirala porazom na parlamentarnim izborima, te da se sada želi riješiti svih onih koji se ne slažu sa smjerom kojim želi stranku povesti, “a to je u propast”.
– Pozivam gospodina Beljaka da prizna vlastitu odgovornost i odstupi s mjesta predsjednika stranke, povuče najavljene suspenzije te raspiše unutarstranačke izbore na kojima će članstvo HSS-a imati priliku izabrati kojim smjerom želi ići, zaključila je Petir.

20 godina CSF
Vezano
3 komentara
  1. sasa piše:

    Samo me zanima tko bude od njih zavrsil na burzi rada!?

  2. sasa piše:

    Tko bude od njih zavrsil na burzi rada samo me to zanima!?

  3. vio piše:

    https://krizevciblog.wordpress.com/2016/09/15/pocelo-ciscenje-u-hss-u-koren-vuk-katanovic-i-ekipa-out/#comments
    Još prije nego što su završili parlamentarni izbori, bilo je potpuno jasno da vrh HSS-a na čelu sa Krešom Beljakom neće samo tako proći preko onoga što su po terenu radili neki od HSS-ovih čelnika. Neprimjerene izjave predsjednika županijskog HSS-a i župana Darka Korena o ljudima koji vode stranku, kao i o odlukama najviših stranačkih tijela u većini bi stranaka bile trenutno sankcionirane, no HSS se odlučio svima takvima poput Korena dati još jednu šansu, da svoje izjave i postupke opravdaju sa izbornim rezultatima, i ponašanjem za vrijeme predizborne kampanje.

    150728-koren-hrgNa žalost, Darko Koren se u srazu između političke mudrosti i osobnih interesa povezanih sa kumsko-zavičajnim političkim grupicama na čelu sa Brankom Hrgom, pokazao kako mu stranka nije čak niti na drugom mjestu u njegovim prioritetima. Najveći Korenov životni prioritet je očito Branko Hrg, on je zapravo osoba koja je svojim isto tako neracionalnim postupcima (naprasni izlazak iz HSS-a), odredila sudbinu i daljnji politički put Darku Korenu. Isključivo zbog Branka Hrga Darko Koren se potpuno nepotrebno i politički prilično glupo, odjednom našao u sukobu sa stranačkim vodstvom, umjesto da je pustio Hrga da ide svojim putem a on počeo poštivati unutarstranačke odluke najviših tijela HSS-a.

    Javnim pojavljivanjem na svim Hrgovim skupovima a na niti jednom od Narodne koalicije, jasno je Darko Koren svima dao do znanja kako je napustio HSS i priklonio se Branku Hrgu i njegovim novim mecenama iz HDZ-a. I poslije svega je koliko vidimo Darko Koren očekivao kako će se sve što je radio u kampanji moći opravdati „unutarstranačkom demokracijom“, zaboravljajući pritom što bi njegov kum Branko Hrg u dogovoru s njim, radio ljudima koji bi se na takav način ponašali dok je Hrg bio predsjednik stranke.

    Krešo Beljak je sa HSS-om osvojio pet puta više mandata od onoga što je HSS ostvarivao pod vodstvom Branka Hrga, te je započeo ono što su mnogi od njega očekivali još pred mjesec dana, raščišćavanje sa onima koji su očigledno opstruirali kampanju i radili za druge stranke i kandidate. I moramo priznati da i to Beljak radi na vrlo lukav način. Najprije je suspendirao stotinjak koji su radili na takav način i ostavio im mogućnost da se brane na stranačkim tijelima. Usput im je sugerirao da ne daju izjave za javnost kako si dodatno ne bi otežali položaj znajući kako neki od njih neće odoljeti te će poput Darka Korena sinoć krenuti napadati čak i ljude iz HSS-a koji će sutra sjediti u Saboru.

    VUK HRG KatanovićDarko Koren još jednom ispada naivac i misli kako će sada najavom kandidature za predsjednika stranke izbjeći ono što ga čeka u postupku pred stranačkim tijelima. Darku Korenu poslije svega što je radio i izjavljivao posljednjih šest mjeseci više nema spasa, političku karijeru će morati nastaviti zajedno sa Brankom Hrgom u HDZ-u ili na neki drugi način.

Komentari su zatvoreni.