Četvrtaši Osnovne škole Ljudevita Modeca posjetili učenike u Sloveniji

U Ljubljani OŠ Ljudevita Modeca Čitanje ne poznaje graniceU sklopu međunarodnog projekta Čitanje ne poznaje granice / Branje ne pozna meja učenici 4. a razreda i njihova učiteljica Lucija Martinčić, knjižničarka Romana Erhatić, učiteljice Senka Ratković i Jelena Kuzijev i ravnatelj Dražen Bokan 31. 5. 2016. posjetili su Osnovnu školu Šmartno u Sloveniji, školu partnera. Naši su učenici tijekom godine surađivali s 5.b razredom Osnovne škole Šmartno, a projekt u njihovoj školi vodile su knjižničarka Vanja Adamlje i učiteljica Jožica Žurga.

dolazak OŠ Ljudevita Modeca Čitanje ne poznaje graniceDomaćini su Križevčanima priredili lijep doček i domjenak u renesansnom dvorcu Bogenšperk gdje su učenici mogli razgledati dvorac. Jedan od vlasnika bio je i poznati slovenski kartograf, etnograf i pisac Janez Vajkard Valavasor. Učenicima je studentica Anja na zanimljiv način predstavila Valvasorov rad i povijest dvorca i  muzeja, naravno sve na slovenskom.

Dolazak u dvorac OŠ Ljudevita Modeca Čitanje ne poznaje graniceUčenicima je pričala polagano tako da su je mogli pratiti, a usput im je neke riječi koje nisu razumjeli objasnila na hrvatskom. Četvrtašima je bio zanimljiv podatak da je Valvazor knjige iz svoje bogate zbirke prodao Hrvatskoj i da se nalaze u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

U školi OŠ Ljudevita Modeca Čitanje ne poznaje graniceNakon razgledavanja dvorca, učenici su išli u školu domaćina gdje su jedni drugima prezentirali djela koja su čitali i aktivnosti kojima su čitanje popratili, međusobno se bolje upoznali te razmijenili iskustva i dojmove. Naši i slovenski učenici prikazali su svoj rad i trud koji su uložili u projekt, istraživali su o zemljama partnera, glavnim gradovima i mjestu iz kojeg dolaze.

Učenici u muzeju dvorca OŠ Ljudevita Modeca Čitanje ne poznaje graniceOsim u istraživačkom radu učenici 4.a razreda okušali su se i u igrokazu i pjevanju slovenskih dječjih pjesama. Kreativne uratke koje su učenici sami izradili međusobno su si poklonili. Poslije ručka razgledali smo malo mjesto Šmartno, a turistički vodiči bili su nam njihovi učenici kojima je to izvannastavna aktivnost. Posebno nas se dojmila crkva sv. Martina.

Učenici u zajedničkom druženju OŠ Ljudevita Modeca Čitanje ne poznaje graniceDruženje je uskoro završilo i našim smo se domaćinima zahvalili na gostoljubivosti. Nakon kratkog intervjua za njihovu lokalnu televiziju uputili smo se u Ljubljanu. Osnovna škola  Šmartno u uzvratni posjet doći će nam na početku sljedeće školske godine.

Doček za naše učenike OŠ Ljudevita Modeca Čitanje ne poznaje granice

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.