‘Vuzleki’ na Sjevernom Velebitu

IMG_9150_vuzleki_velebit_planinarsko_drustvo_kalnikČlanovi planinarske grupe „Vuzleki“ koja pod okriljem planinarskog društva „Kalnik“ Križevci djeluje u OŠ Ljudevita Modeca i OŠ „Vladimir Nazor“ u Križevcima odradili su u subotu 4. lipnja svoje prvo pravo planinarenje u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit. Izlet je organiziralo PD „Kalnik“ Križevci, a sudjelovalo je 23 učenika iz obje križevačke škole pod vodstvom učiteljica Ane Jurković i Andreje Mrazović ujedno i voditeljica grupe,  uz pomoć još troje iskusnih planinara.

DSC_0295_vuzleki_velebit_planinarsko_drustvo_kalnikNakon vrha Kalnika kojeg su osvojili još u prosincu, ovaj put su se mali planinari popeli na dva nova vrha: Zavižanska kosa (1620 m) i Vučjak (1644 m). U planinarskom domu na Zavižanu dugogodišnji domar Ante Vukušić upoznao je Vuzleke s radom najviše planinske meteorološke postaje u Hrvatskoj  smještene na Zavižanu (1594 m). Meteorološka postaja na Zavižanu uspostavljena je 1. listopada 1953. godine i otada radi bez prestanka i šalje meteorološke podatke DHMZ-u u Zagreb, a taj posao trenutno obavljaju članovi obitelji Vukušić.

IMG_9108_vuzleki_velebit_planinarsko_drustvo_kalnikNakon pauze za ručak mali planinari posjetili su botanički vrt na Sjevernom Velebitu gdje su imali zadatak fotografirati biljke kako bi u školi mogli napraviti fotoherbarij, a najviše ih je oduševio hrvatski endem velebitska degenija koju su vidjeli uživo u punom cvatu. Po povratku sa Zavižana, već pomalo umorni „Vuzleki“ posjetili su i utočište za mlade medvjede u Kuterevu.

IMG_9111_vuzleki_velebit_planinarsko_drustvo_kalnikUtočište za mlade medvjede pokrenula je velebitska udruga Kuterevo 2002. godine, a cilj joj očuvanje divljine gorske hrvatske. U utočištu rade volonteri  iz cijelog svijeta s ciljem zaštite medvjeđih siročića i očuvanja medvjeđih staništa kroz edukaciju posjetitelja, a trenutno se u utočištu nalazi 8 medvjeda. Bez obzira na vrućinu većina ih je došla pozdraviti male „Vuzleke“  te su bili samo metar, od kako  kažu u utočištu, kraljeva hrvatskih šuma. Doduše, bili su hrabri jer su znali da je između njih žica pod naponom te da su posve sigurni.

IMG_9138_vuzleki_velebit_planinarsko_drustvo_kalnikPlaninarska grupa „Vuzleki“ djeluje u križevačkim osnovnim školama od rujna 2015. godine i okuplja učenike od 6. do 8. razreda. Osnovana je s ciljem promicanja planinarenja kao zdrave aktivnosti i načina provođenja slobodnog vremena. Voditeljice pozivaju sve zainteresirane učenike da se pridruže radu grupe od sljedeće školske godine.

IMG_9145_vuzleki_velebit_planinarsko_drustvo_kalnikTakođer i vi možete biti dio naše priče. Naime, povodom Križevačkog velikog Spravišča, u subotu i nedjelju Planinarsko društvo „Kalnik“ Križevci poziva vas na izložbu planinarske fotografije. Možete glasati za najbolju fotografiju te ponuditi donaciju za naše male „Vuzleke“. Zauzvrat možete izabrati neku od fotografija koju ćete preuzeti po završetku izložbe. Veselimo se vašem dolasku!

IMG_9146_vuzleki_velebit_planinarsko_drustvo_kalnik IMG_9148_vuzleki_velebit_planinarsko_drustvo_kalnik

20 godina CSF
Vezano
2 komentara
  1. Ana piše:

    Hvala Kajo! Ne brinite, vuzlamo saaamooo čvorove na užetu 😉 Da napomenem, autor članka je Andrea Mrazović, ja sam ga samo poslala redakciji.

  2. kaja piše:

    Sve čestitke, kreatorima ove prekrasne ideje. Divno je djecu upoznavati sa ljepotama koje nas oružuju. Svaka čast učiteljicama i starijim planinarima, jer je velika odgovornost držati na oku zaigrane mališane. “Vuzlekima”, želim i dalje puno lijepih osvajanja, ali bez da se nešto “zauzla”, već da sve bude tečno i uspješno…..
    Sretno!

Komentari su zatvoreni.