Najava 49. Križevačkog velikog spravišča

Krizevacko_veliko_spravišče_večernji_programIz Turističke zajednice Grada Križevaca pozivaju: Dođite svi u Križevce gdje uskoro počinje Spravišče! Budite nam dragi gosti od 10. do 12. lipnja na 49. Križevačkom velikom spravišču, najstarijoj tradicionalnoj turističkoj i kulturno-povijesnoj manifestaciji kontinentalne Hrvatske. Nit vodilja Spravišča legenda je o pomirbi križevačkih purgera i kalničkih šljivara te na Križevačkim štatutima, popularnom vinskom ceremonijalu i prvim pisanim pravilima o ponašanju u veselom društvu i za punim stolom. Program Spravišča se nalazi na web sjedištu manifestacije.

49_Krizevacko_veliko_spravisce_2016_programAtmosferu Spravišča i dan danas dobro opisuju stihovi iz 1977. godine: „Sto i sto je zrokov zakaj narod hrli na Križevačko veliko spravišče. Tu se pajdaši stari zideju, na stoječ iliti sedeč kupicu domačeg vina spijeju, kotlovinu koštaju, zabadav se huncutarijami glumcov nasmejeju, natancaju se na mužiku koju si sami zbereju, a na kraju si iz sega grla zapopevleju. Ak je nešče dobre sreče more si i pucu najti, a to vu denešnji eri otuđenosti nikak ni zanemarujuči faktor… … Zato, če ste si splanerali srcu i duši oduška dati, sikak udružite svoje potisnute želje s kakvim dobrostojećim titulušom – i mam vam bu pot oprošteno. A bolšega tituluša nek je Križevačko veliko spravišče nebute, verujte na reč, tak lefko našli. I zato – Vivat spravišče!“

Križevačko_veliko_spravišče_2013_Križevci_2Središnji događaj Spravišča je trodijelni scenski prikaz Pomirbe križevačkih purgera i kalničkih šljivara. Program Spravišča prate izložbe, koncerti, Večer vina i čvaraka, degustacija vina, nastupi domaćih i inozemnih puhačkih skupina na POOHFEST-u, konjičke igre, nastup folklornih skupina, predstavljanje tradicijskih zanata, izložbe, sportska natjecanja i druga iznenađenja koja je moguće otkriti jedino dolaskom u Križevce, u grad koji, za vrijeme Spravišča, sa svojim trgovima, postaje velika pozornica s prigodnim programima za sve uzraste.

Vezano

Komentari su zatvoreni.