Sutra koncert barokne glazbe profesorica glazbene škole

DIGITAL CAMERA

U ponedjeljak, 5. prosinca s početkom u 19 sati možete poslušati drugi barokni koncert na kojem će se predstaviti profesorice Latica Cameron na flauti i Zlata Životić na čembalu. Repertoarom koji obuhvaća skladbe za flautu i čembalo B. Marcella, C. Ph. E. Bacha, J. S. Bacha, J. Dulphlya, C. Balbastrea i C. Tessarinija, očekuju zainteresiranu publiku u Maloj (podrumskoj) dvorani Hrvatskog doma.

Latica Cameron rođena je u listopadu 1990. godine u Zagrebu. U dobi od 6 godina počinje učiti flautu u Glazbenoj školi Blagoja Berse u Zagrebu, u klasi prof. Vesne Hajdin. Nakon mature, sa 16 godina upisuje studij flaute na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Vesne Košir. Usavršavala se na seminarima eminentnih flautista: P.Y.Artaud, A.Domančić, M.M.Kofler, H.G Schmeiser i L.Sello.

Dobitnica je brojnih, redom prvih i drugih nagrada na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima u Hrvatskoj i Italiji. Osvojila je četiri prve regionalne i četiri prve državne nagrade, uglavnom apsolutne. Na međunarodnim natjecanjima u Moncalieri-Italija osvojila je drugu i prvu apsolutnu nagradu, na međunarodnom natjecanju Flauta aurea drugu nagradu, na Lions Grand prix Rijeka osvojila je dvije druge nagrade, nagradu za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja, te prvu nagradu, a u Povoletto-Italija osvojila je Premio Speciale Provincia di Udine.

Od nastupa ističe one u značajnim dvoranama Grada Zagreba, Hrvatske i Europe: solistički nastupi na Senjskim glazbenim večerima, zatim na završnim svečanim koncertima Državnih natjecanja u HNK u Rijeci i Varaždinu, te nastup na Maratonu hrvatskih Wunderkinda u Beču, završni koncert natjecanja u Ohridu, te koncerti u sklopu ciklusa Virtuoso u Samoboru, Velikoj Gorici, Lipiku i Tuzli. Sudjelovala je na Festivalu komorne glazbe u Zagrebu-The Next Generation, kao solist nastupila je na novogodišnjem koncertu Tamburaškog orkestra HRT-a u HNK u Zagrebu. Sudjelovala je na koncertima u Hrvatskom povijesnom muzeju povodom Zajčevih dana u Rijeci, u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu, u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog, te u Zlatnoj dvorani Hrvatskog instituta za povijest. Održala je koncerte sa Srednjeeuropskim simfonijskim orkestrom mladih po Sloveniji, Italiji, Austriji, Rumunjskoj, Mađarskoj i Slovačkoj, te je sa amaterskim orkestrima Hrvatske Željeznice i VZG Jastrebarsko nastupila u Krakowu i Zuerichu, a uz pratnju Orkestra Hrvatskog Crvenog križa u Fužinama. Također je nastupala u sklopu Cantus ansambla, te uz pratnju i u sklopu ansambla Zagrebačkih solista na otvorenju Osorskih glazbenih večeri, u HNK i Maloj dvorani Lisinski u Zagrebu, te na koncertima u Čakovcu, Slavonskom Brodu, Austriji i Liechtensteinu. Predstavljala je Hrvatski radio na međunarodnom natjecanju Concertino Praha, te je kao jedna od troje finalista natjecanja za hrvatskog predstavnika za Eurovizijsko natjecanje nastupila uz pratnju Simfonijskog orkestra HRT-a.

Održala je više solističkih koncerata: dva u Hrvatskom povijesnom muzeju u Zagrebu, u Palači Matice hrvatske u Zagrebu, na natjecanju Ferdo Livadić u Samoboru, te u Maloj dvorani Lisinski povodom tribine Darko Lukić. Višekratno je nastupila na Hrvatskom radiju i televiziji (emisije Bijela vrana, Na pragu uspjeha, Zvučnjak, Briljanteen, Dobro jutro Hrvatska, Veliki odmor, Vrijeme je za jazz, Majstori svirači, Proizvedeno u Hrvatskoj), te je kao vanjski suradnik HRT-a snimila dva nastavka emisije Glazbena kutijica na temu svog diplomskog rada (“Glazba u književnosti Thomasa Manna).Dobitnica je stipendije Grada Zagreba, donacije Zagrebačke banke, te stipendije zaklade Musik&Jugend iz Liechtensteina. Pedagoškim radom bavila se u Glazbeni školama u Požegi, Pitomači i Koprivnici. Od 2015. je zaposlena u Glazbenoj školi Alberta Štrige Križevci.

14362648_1643846919240228_4068216672697484562_o_latica_cameron_flautaČembalistica Zlata Životić diplomirala je na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji 2006. godine na Odsjeku za kompoziciju i glazbenu teoriju, a 2007. godine čembalo u razredu profesorice Višnje Mažuran kod koje je 2009. godine završila i umjetničko usavršavanje kao prva postdiplomantica čembala u povijesti zagrebačke Akademije. Usavršavala se na majstorskim seminarima za baroknu glazbu pod vodstvom priznatih umjetnika (A. W. Dickson, P. Lönnerberg, L. Cummings, E. Mihajlovič, i dr.), kao i na brojnim seminarima za glazbenu teoriju i pedagogiju (A. Abizova, L. Loginova, F. Stoiber i dr.). Članica je strukovnih udruga-Hrvatskog društva glazbenih umjetnika, Hrvatske udruge čembalista ‘Continuo’, Hrvatskog društva glazbenih teoretičara i Glazbene udruge ‘Opus’.

Podjednako razvija umjetničku i pedagošku djelatnost: nastupa solistički i u komornim sastavima, njegujući tako autentično izvođenje stare glazbe. Osnivačica je ansambla Musica Antiqua Zagreb, djelovala je u komornim vokalnim ansamblima ‘Solisti sv. Marka’ i ‘Antiphonus’. Ostvarila je brojne nastupe od kojih ističe niz solističkih recitala i festivalskih nastupa u Hrvatskoj (Varaždinske barokne večeri, Glazbene večeri u sv. Donatu, Mali festival čembala, riječki Festival komorne glazbe, orguljski festival u Požegi, zagrebački Bienalle, tribina D. Lukić u Lisinskom,  Šibenik, Pag, Jelsa, Koprivnica, Sisak, Buje, Silba, …) i u inozemstvu (Slovenija, Italija, Irska, Austrija). Iznimno je aktivna na kulturnom planu Grada Križevaca priređujući samostalne recitale i surađujući na zajedničkim koncertima sa svim gradskim ansamblima kao korepetitor ili solist, te kao organizator koncertnih događanja.

Od 2005. godine bavi se pedagoškim radom u Glazbenoj školi Alberta Štrige u Križevcima. Nakon što je Glazbena škola 2008. godine kupila instrument, s radom je započela nastava čembala kao izbornog predmeta koju je dosad pohađalo 12-ak učenika.kao i već tradicionalni ciklus koncerata ‘Večer barokne glazbe’ kojima se popularizira rana literatura te povijesno osviještena interpretacija. U sljedećim godinama prof. Životić intenzivno radi na promociji muziciranja na ovom baroknom instrumentu priređujući vlastite solističke i komorne koncerte; koncerte gostujućih umjetnika, Mali festival čembala u Križevcima, predavanja o interpretaciji barokne literature, koncerte učenika, njihovo sudjelovanje na natjecanjima. U njezinoj je klasi 2015. godine maturirao prvi čembalist u Hrvatskoj.

Osim čembala kao glavnog i izbornog predmeta, predaje teorijske glazbene predmete, mentorica je učenicima koji su osvajali više državnih nagrada u disciplinama solfeggio i komorni sastavi. Održala je nekoliko stručnih seminara o interpretaciji barokne glazbe. Stekla je zvanje asistenta te je radila kao vanjski suradnik na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Osim u križevačkoj Školi, radi i kao vanjski suradnik u privatnoj glazbenoj školi ‘Bonar’ u Zagrebu. U listopadu 2016. godine promovirana je, od strane Agencije za odgoj i obrazovanje, u zvanje profesora mentora.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.