Ivan Majdak (SDP): HSS i HDZ vode pogubnu politiku za građane Križevaca

Konferencija_novinari_SDP_Krizevci_2016-05NAKON GRADSKOG VIJEĆA Križevci su i dalje jedini grad u Hrvatskoj koji nema tvrtku isporučitelja vodnih usluga što su bili dužni napraviti prema novome Zakonu o vodama koji je stupio na snagu 1. siječnja 2010. godine.

Zbog te činjenice grad Križevci sa svojim projektima nema mogućnost sudjelovanja u financijskoj raspodjeli sredstava koja se broji u milijunima kuna, a rješenja nema na pomolu.

– Osnovni uzrok neizdvajanja vodnih usluga iz sastava Komunalnog poduzeća Križevci jest nepoštivanje zakona od strane gradonačelnika Branka Hrga i direktora Komunalnog Gorana Gregureka koji nisu na vrijeme pokrenuli postupak te sada prebacuju lopticu i podmeću izmišljanjem sukoba u SDP-u – izjavio je Ivan Majdak na jučerašnjoj konferenciji za medije koju je sazvao gradski odbor SDP-a Križevci te oporbeni vijećnici ispred kojih su nastupili Marijan Vuković (A-HSS) i Željko Berend (HNS).

Plan podjele križevačkog Komunalnog poduzeća našao na Gradskom vijeću prvi puta tek 23. prosinca 2013. godine. Nejasno je zašto se toliko dugo čekalo za pokretanjem postupka izdvajanja iako je novi Zakon o vodama definirao rok od tri godine za stvaranje nove tvrtke.

Majdak za to izravno optužuje gradonačelnika Hrga i direktora Gregureka te traži njihovo objašnjenje građanima Križevaca zašto nisu poštivali zakonske rokove.

S druge strane Branko Hrg je na zadnjoj sjednici vijeća istaknuo kako je ovo prevažno pitanje za Križevce i stoga želi konsenzus svih gradskih vijećnika iako HSS i HDZ imaju potrebnu većinu za donošenje odluka. Razlog zašto je oporba napustila tu sjednicu jest upravo točka dnevnog reda o usuglašenju nagodbe sa općinom Kalnik.

– Nagodba je pravno nepripremljena, čak je i puna gramatičkih grešaka što dovoljno govori o ozbiljnosti iste. Je li normalno da kraj stručne službe grada Križevaca i pravne službe Komunalnog poduzeća takav neozbiljni prijedlog uopće dođe na dnevni red? To je pokušaj Hrga i Gregureka u stvaranju alibija – istaknuo je Davor Konfic (SDP).

Oporba nije štedjela niti načelnika Kešera za kojega kažu da mora biti realan u svojim očekivanjima jer odugovlačenjem donosi više štete nego koristi i svojoj općini i gradu Križevcima.
– Ne slažemo se sa Kešerovim zahtjevima i ne podržavamo prijedlog nagodbe, sve što nije u interesu grada Križevaca i nama je neprihvatljivo – rekao je Majdak.

Podsjećamo kako općina Kalnik ima tri posto udjela u Komunalnom poduzeću dok u novoj tvrtki žele 18 posto udjela i upravo je taj uvjet najveći kamen spoticanja oko eventualnog dogovora.(ePodravina.hr)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.