Priopćenje za javnost križevačkog SDP-a

Ivan_Majdak_SDP_Krizevci_press_tiskovna_konferencija

Na mail redakcije primili smo priopćenje za javnost koje ovim putem prenosimo u cijelosti:

Zbog učestalih pokušaja gradonačelnika Križevaca Branka Hrga da se Gradska organizacija SDP-a Križevci i cjelokupna križevačka oporba prikažu kao kočnica razvoju Križevaca i križevačkog kraja, a posebno vezano na izdvajanje vodnih usluga iz sastava Komunalnog poduzeća Križevci, Predsjedništvo Gradske organizacije SDP-a Križevci dužno je zbog istinitog informiranja javnosti iznijeti slijedeće činjenice.

Dana 11. prosinca 2009. godine Hrvatski sabor donio je Zakon o vodama koji je stupio na snagu osam dana kasnije. Zakonom o vodama regulirana su uz ostalo i pitanja pružanja vodnih usluga, isporuka i odvodnja otpadnih voda.

Člankom 202. Zakona o vodama jasno se određuje da Javni isporučitelj vodnih usluga ne može obavljati nikakve druge djelatnosti osim pružanja vodnih usluga. Isto tako zakonom je regulirana i obaveza jedinice lokalne samouprave, da u roku od 3 godine od stupanja na snagu Zakona o vodama, vodne usluge iz postojećih poduzeća izdvoje u zasebnu tvrtku, ili da se postojeće tvrtke prestanu baviti drugim djelatnostima.

Člankom 258. Zakona o vodama, propisano je da one jedinice lokalne samouprave koje ne postupe sukladno zakonu neće iz sredstava državnoga proračuna, naknade za korištenje voda i naknade za zaštitu voda moći sufinancirati projektiranje, građenje, rekonstrukciju ili sanaciju, komunalnih vodnih građevina.

Zadnji rok za izdvajanje vodnih usluga i prilagođavanje poslovanja Komunalnog poduzeća Križevci Zakonu o vodama istekao je 19. 12. 2012. godine.

Gradonačelnik Branko Hrg i direktor Komunalnog poduzeća Križevci Goran Gregurek, kao osobe odgovorne za poslovanje Komunalnog poduzeća Križevci, iz samo njima znanih razloga nisu do isteka zakonskog roka 19. 12. 2012. godine poduzeli ništa kako bi se vodne usluge izdvojile iz sastava Komunalnog poduzeća Križevci, i na taj način se sukladno zakonu, gradu Križevcima i okolnim općinama omogućio pristup sredstvima iz državnog proračuna za sufinanciranje projektiranja, građenja, rekonstrukcije ili sanacije, komunalne infrastrukture. Na taj su način Križevci i okolne općine od kraja 2012. godine do danas ostali uskraćeni za nekoliko desetaka miliona kuna, koji su trebali biti utrošeni u izgradnju ili dovršetak vodovodne i kanalizacijske mreže na ovom području.

Tek pod pritiskom svih oporbenih vijećnika u Gradskom vijeću gradonačelnik Branko Hrg i direktor Komunalnog poduzeća Križevci Goran Gregurek, pokrenuli su postupak izdvajanja vodnih usluga iz sastava Komunalnog poduzeća. U samoj provedbi izdvajanja vodnih usluga došlo je do nesuglasica i sukoba između gradonačelnika Križevaca i načelnika općine Kalnik, što je na kraju rezultiralo i sudskim sporom koji je potpuno blokirao proces izdvajanja vodnih usluga iz sastava Komunalnog poduzeća Križevci..

Križevačka oporba na čelu sa SDP-om inicirala je i tematsku sjednicu Gradskog vijeća Križevaca na koju su bili pozvani načelnik općine Kalnik Mladen Kešer i predsjednik Općinskog vijeća Božidar Kovačić, sa ciljem da se pronađe konstruktivno rješenje i postigne konačni dogovor oko izdvajanja vodnih usluga. Na žalost gradonačelnik Križevaca Branko Hrg tu je sjednicu Gradskog vijeća umjesto za postizanje dogovora, iskoristio za svoje već dobro poznato politikanstvo i još jedan pokušaj podcjenjivanja križevačke oporbe.

U ožujku 2016. godine nadležno ministarstvo odlučilo je samo pokušati riješiti naše gradske probleme oko vodnih usluga, te su tako 30. 03. 2016. godine na razgovor u ministarstvo bili pozvani svi načelnici okolnih općina, gradonačelnik Križevaca te direktor Komunalnog poduzeća Križevci Goran Gregurek.

Na sastanku su se suočili sa zahtjevom ministarstva da se u roku od mjesec dana, dakle do 30. 04. 2016. godine postigne dogovor oko izdvajanja vodnih usluga, ili će Križevci i okolne općine ostati bez sredstava iz državnog proračuna koja su namijenjena za izgradnju komunalne infrastrukture. Prema dostupnim podacima radi se o cca 150 miliona kuna sredstava koja bi se pod povoljnim uvjetima uložila na ovom području.

I umjesto da smo pred tri tjedna imali pred sobom potpisan dogovor i da se već radi na administrativnom provođenju odluke o izdvajanju vodnih usluga iz sastava Komunalnog poduzeća, ponovno se od strane najodgovornijih za ovakvo stanje pokušava sa podmetanjima.

U javnost se iz krugova bliskih gradonačelniku ponovno pokušava plasirati još jedna u nizu neistina, kako iza postupaka načelnika općine Kalnik stoji križevački SDP, ne bi li se na taj način eventualni neuspjeh i više nego očita nesposobnost gradonačelnika Branka Hrga i direktora Komunalnog poduzeća Gorana Gregureka da sa načelnikom Kalnika postignu dogovor, svalila na križevački SDP i njegovo vodstvo.

Predsjedništvo GO SDP Križevci i ovim putem izražava svoj jasan stav kako nema alternative postizanju zadovoljavajućeg dogovora za sve zainteresirane strane oko izdvajanja vodnih usluga iz sastava Komunalnog poduzeća Križevci, za što su najodgovorniji gradonačelnik Križevaca Branko Hrg, direktor Komunalnog poduzeća Goran Gregurek, načelnik općine Kalnik Mladen Kešer kao i načelnici ostalih općina sa križevačkog područja.

Gradska organizacija SDP-a Križevci ne podržava i nikada neće podržavati osobe koje svojim ponašanjem i svojim nepromišljenim odlukama onemogućavaju razvoj Križevaca i njegove okolice, pa tako ne podržavamo ni one postupke načelnika općine Kalnik koji dovode u pitanje investicije u razvoj komunalne infrastrukture u iznosu od skoro dva križevačka gradska proračuna.

Do isteka roka za postizanje dogovora oko izdvajanja vodnih usluga ostalo je još samo 4 dana. Predsjedništvo GO SDP Križevci ovim putem još jednom apelira i poziva sve sukobljene strane da sjednu zajedno i da dogovore način na koji će se Križevcima i njegovoj okolici omogućiti nesmetan razvoj. Još jednom naglašavamo da nitko nema pravo zbog vlastitih interesa i osobne netrpeljivosti dovoditi u pitanje ovakvu mogućnost ulaganja u križevački kraj.

Iskreno se nadamo da će ovoga puta razum prevladati, te da ćemo uskoro svjedočiti dogovoru koji će zadovoljiti sve zainteresirane strane. Kao i uvijek do sada Gradska organizacija SDP-a Križevci i njen predsjednik, spremni su u svakom trenutku pomoći u rješavanju nastalih nesuglasica i postizanju dogovora oko izdvajanja, naravno ukoliko to od njih zatraže gradonačelnik Križevaca ili načelnici općina.

S poštovanjem!
Predsjednik GO SDP Križevci
Ivan Majdak

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.