Na svečanoj sjednici bez dodjele nagrade za životno djelo

KRIŽEVCI – U prigodi rođendana grada, na svečanoj sjednici križevačkog Gradskog vijeća iduće srijede neće biti dodijeljena Nagrada za životno djelo. Već i neupućenima u događanja iza kulisa stranačkih nadigravanja bilo je jasno, jer prijedlozi su ostali tajna do zadnjeg časa, da se ove godine događa sukob koji bi prijašnjih vjerojatno bio riješen dogovorom, no rasplet je postao očit kada je predsjednik Gradskog vijeća Roko Bašić na jučerašnjoj sjednici pročitao prijedloge dobitnika javnih gradskih priznanja. Na poziv za raspravu nitko se nije javio, a potom su vijećnici krenuli u tihi koalicijski obračun glasovanjem. Tako je prijedlog da Nagradu za životno djelo primi Ante Starčević i to za ukupan doprinos razvoju tehničke kulture, dobio po šest glasova ‘za’ i ‘protiv’ te s još četiri suzdržana nije prošao.

Razlozi zbog kojih su vladajući predvođeni HSS-om i HDZ-om podigli crvene pločice jasniji je, ako se zna da je Starčevića za priznanje predložila gradska Zajednica tehničke kulture, čiji je predsjednik Ivan Knok, također, i šef oporbenog SDP-a. Međutim, manje jasno ostaje zbog čega je oporba ustrajala na svojem prijedlogu, jer Knok je i kao predsjednik Odbora za dodjelu priznanja vjerojatno morao znati da za njega neće dobiti potrebnu potporu te da vladajući, kako doznajemo, kao primatelja najznačajnijeg gradskog priznanja žele vidjeti redatelja Borisa Čataja. Ovako se politička igra prelomila preko leđa profesora Starčevića, koji je ostao bez prestižne nagrade, kao i bez njezinog novčanog dijela od oko 23 tisuće kuna, koje je sukob vladajućih i oporbe uštedio gradskoj blagajni.

Odlučeno tko su dobitnici gradskih plaketa i priznanja

I dok ove godine neće biti dodijeljena Nagrada za životno djelo Grada Križevaca, vijećnici su odlučili tko će primiti gradske plakete i priznanja. Iako je i pri tom bilo suzdržanih i glasova protiv, ipak su svi prijedlozi dobili potrebnu većinu pa će Plakete grada dobiti povjesničarka Terezija Horvat, župnik Krešimir Žinić i Športsko ribolovni klub Križevci. Dobitnici gradskih priznanja bit će ravnateljica Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Marija Prodan, zdravstvena djelatnica Nena Prosinečki, Đuro Škvorc za doprinos istraživanju povijesti križevačkog kraja i izgradnju spomen obilježja Perivoja ratnika te Lovačko društvo sveti Hubert i DVD Majurec. (RKC)

Vezano

Komentari su zatvoreni.