Održana izložba ‘Ivan Zakmardi Dijankovečki i njegovo doba’

Učenici 3.d razreda Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkog Križevci pripremili su 23. prosinca 2015. sa svojim razrednikom Ivanom Peklićem izložbu pod nazivom „Ivan Zakmardi Dijankovečki i njegovo doba“. Izložba je kao projekt pripremana oko šest tjedana, a obuhvaćeni sadržaji gradivo su nastave povijesti kraja drugog i početka trećeg razreda gimnazije. Ovom izložbom Gimnazija je završila niz ovogodišnjih događanja u školi povodom 340. obljetnice gimnazijskog školovanja u Križevcima. Prije samog otvorenja izložbe, članovi udruge Potkalnički plemenitaši izveli su nekoliko starih plesova.

Izložba je bila postavljena u tri tematske cjeline. U prvoj je učionici predstavljena umjetnost u Zakmardijevo doba – književnost, slikarstvo, kiparstvo i arhitektura uz zvuke glazbe 17. stoljeća u pozadini dok su u drugoj učionici bila predstavljena znanstvena i tehnička dostignuća znanstvenika i istraživača kojima je Zakmardi bio suvremenik. U trećoj učionici posjetitelji su se mogli upoznati s modom visokog društva, ali i običnih građana te s hranom s kraljevskih i pučkih stolova toga vremena. U samom holu škole mogli su se vidjeti detalji iz života Ivana Zakmardija, ali i Križevaca u Zakmardijevo doba.

Posebnu pažnju posjetitelja plijenila je kopija škrinje privilegija koja je po Zakmardijevoj narudžbi bila dovršena upravo 23. prosinca 1643. godine. Učenici gimnazije su u škrinju privilegija stavili svoju verziju godišnjih izdanja „Večernjeg lista“ s time da je svako godište sadržavalo značajnija otkrića i događaje od 1600. do 1667. godine. Razgled izložbe završio je kušanjem čobanca po receptu iz sedamnaestog stoljeća i štrukli kojima se recept odonda nije mijenjao. Čobanac i mnoštvo kolača pripremile su učenica Ivana s mamom Ivankom Kontin, a štrukle su ispekle sestre Sabina, Katarina i Gabrijela Srbljinović, dok je tortu sa Zakmardijevim portretom ispekla učenica Ana Bratić.

Vezano
1 komentar
  1. kaja piše:

    Uh, koliko lijepih sekvenci u proslavi. Svaka čast prof. Pekliću, svim sudionicima, a posebno učenicima koji su se stvarno iskazali.
    I tko kaže da naši mladi, nisu zainteresirani, samo ako ih se da’ prilika.
    Kreativnosti na pretek.
    Sretno svima!

Komentari su zatvoreni.