Bolni rezovi za putnike – vlakom od Virovitice do Zagreba

Bolni rezovi za putnike - vlakom od Virovitice do Zagreba

Otkako je u nedjelju stupio na snagu novi vozni red Hrvatskih željeznica, raste nezadovoljstvo Bjelovarčana, Virovitičana, Križevčana. Ukinuto je 12 od prijašnjih 16 izravnih vlakova između Bjelovara i Zagreba. U HŽ Putničkom prijevozu ukidanje tumače namjerom da smanje troškove i povećaju kvalitetu prijevoza jer se putnici od Križevaca do Zagreba voze elektromotornim vlakovima, pa se smanjuje broj dizelskih.

Putnici su frustrirani. Zbog presjedanja veća je vjerojatnost da će zakasniti na posao. Na kolodvoru u Križevcima 8 minuta treba čekati brzi vlak koji dolazi iz Varaždina. Taj je vlak jučer kasnio 20 minuta. Promet se poremetio zbog iskliznuća praznoga vagona u Varaždinu. Novi elektromotorni niskopodni vlak iz Varaždina je stigao pun. U Vrbovcu se prepunio. Inače, novi vozni red ne odgovara ni Križevčanima. Nema vlaka kojim bi u Zagreb stigli prije 6, niti onoga kojim su putovali ljudi koji rade od 9 sati.

Riječ je o iznimnim situacijama, tvrde u HŽ Putničkom prijevozu, navodeći kako je novi vozni red uveden radi smanjenja troškova i povećanja kvalitete vožnje. Na dionici Zagreb-Križevci-Zagreb godišnje se štedi tri milijuna kuna, dodaju. ‘Radi se o lošoj organizaciji voznog reda, radi se o premalom broju vagona, a prevelikom broju putnika. Putnike se ne pita, a država ove godine HŽ Putnički prijevoz sufinancira s pola milijarde kuna’, kažu u Sindikatu strojovođa.

Bjelovarčani potpisuju peticiju za vraćanje staroga voznog reda. Križevčani su je već poslali. A iz HŽ Infrastrukture najavljuju kako već sutra (danas – op.ur.) počinje izgradnja pruge Sveti Ivan Žabno – Gradec. Tu prugu Bjelovarčani su prozvali ‘pruga zvana čežnja’ – čekaju je 25 godina. Trebala bi biti gotova do kraja 2017., a skratila bi putovanje od Bjelovara do Zagreba sa sat i 40 minuta na jedan sat. (HRT)

20 godina CSF
Vezano
1 komentar
  1. kaja piše:

    Kad sam vidjela prvi put obavjest, već sam komentirala… Najbolje bi bilo da se svi preselimo u Zgreb, onda HŽ putnički prijevoz nebi imao “troškove”.
    Pitam se čemu onda ili čim će se firma baviti, kad osnovnu djelatnost ne može ispunjavati?
    Zar i uvjek preko leđa najranjivih?
    Naljbolje da se vratimo u pećine, pa da sve krene iz početka…..
    Očito su se “vrle korporacije”, malo zaigrale?!

Komentari su zatvoreni.