SVJETSKI DAN ŠEĆERNE BOLESTI, 14.11.2015.

Svjetski dan šećerne bolesti (dijabetesa) obilježava se svake godine 14. studenog. „Zdravo življenje i šećerna bolest“ moto je ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti, a glavni cilj podizanje globalne svijesti o šećernoj bolesti čije stope pobola i smrtnosti neprestano rastu zbog čega je nužno ukazati na mogućnosti prevencije i liječenja.

Prema navodima SZO-a (Svjetske zdravstvene organizacije) danas u svijetu živi 347 milijuna osoba oboljelih od šećerne bolesti. Tijekom 2012. godine gotovo 1.5 milijuna osoba preminulo je od šećerne bolesti, a više od 80% smrti uzrokovanih dijabetesom zabilježeno je u slabo i srednje razvijenim zemljama. Prema predviđanjima SZO-a do 2030. godine dijabetes će biti sedmi glavni uzrok smrti. U Hrvatskoj od dijabetesa boluje oko 320 tisuća ljudi, a toj brojci treba dodati čak 250 tisuća osoba koje su u fazi predijabetesa.

Jedna od glavnih karakteristika dijabetesa je bezbolnost i upravo je to čini opasnim „tihim neprijateljem” zdravlja; s obzirom da se mnogi simptomi pojavljuju postepeno i da su često slabijeg intenziteta, oboljeli vrlo često ne od reagiraju pravovremeno, već se javljaju liječniku u trenutku kada je povećana koncentracija glukoze u krvi već nanijela štetu krvožilju i živcima te kada su već u određenom opsegu nastupile komplikacije.
Dijabetes je među 10 najtežih uzročnika invalidnosti, što je rezultat razarajućih komplikacija, kao što su sljepoća i amputacije donjih ekstremiteta.
Sve je to indikacija za podizanje razine znanja i dostupnosti informacija kako oboljelima i članovima njihovih obitelji, tako i za kontinuirano educiranje široke javnosti o šećernoj bolesti.

Izvor: Udruga invalida Križevci

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.