Sudac Kraljic: Ne možete se ubojstvom rješavati onoga tko vam smeta

KOPRIVNICA – Ružica Tukša iz Ravenskog Pavlovca nedaleko od Križevaca, koja je 18. siječnja 2008. godine puškom domaće izrade ubila nevjenčanog supruga Dragutina Pavličeka, na koprivničkoj Stalnoj službi Županijskog suda u Varaždinu ponovno je osuđena zbog prekoračenja nužne obrane. Vijeće koje je vodio sudac Krešimir Pavlic ponovilo je izrečenu kaznu od dvije godine zatvora, tisuću kuna paušala i 19 tisuća kuna sudskih troškova i istaknuo da je ispravio formalno-pravni prigovor zbog kojeg je Vrhovni sud u veljači ukinuo presudu i da svoje mišljenje iz prvog suđenja neće mijenjati.

Branitelj najavio žalbu

– Sud ostaje kod prvog mišljenja kako je situacija složenija nego što se na prvi pogled čini. Ako se četiri godine niste slagali, mogli ste tužbom tražili odstranjenje iz kućanstva, mogli ste češće tražiti pomoć policije, mogli ste pažljivije tražiti partnera. Ubijati takve osobe koje vam smetaju jednostavno je neprihvatljivo. Također, teško je prihvatiti da niste znali kako se puška nalazi na tavanu, ali prihvaćamo da ste postupili u prekoračenju nužne obrane – kazao je u obrazloženju presude sudac Kraljic kojeg je sa suznim očima slušala osuđena Ružica Tukša.

Ova je presuda nepravomoćna, a žalbu je najavio Tukšin branitelj Janjko Grlić koji je dodao da nije uzeta u obzir niz činjenica, posebno kako nije uvažen iskaz balističara koji je kazao da je puška mogla sama opaliti, kao ni iskaz medicinskog vještaka koji je iskazao stav kako je ustrijelna rana išla kroz nadlakticu i, prema zadobivenim ozljedama, ubijeni Pavliček mogao se još dvije minute micati, odnosno mjesto gdje je pronađeno tijelo, koje nitko nije micao, nije mjesto gdje je ustrijeljen te da se ubijeni nalazio bliže oštećenoj, što bi upućivalo upravo na nužnu obranu.

Potresena napustila sudnicu

Tužiteljica Irma Bagarić ni sada nije odustajala od optužbe za klasično ubojstvo, odnosno da je Ružica Tukša svjesno i planirano ubila nevjenčanog supruga. I to ponajprije zato što je znala da se puška nalazi na tavanu, kada je na njega u strahu od supruga pobjegla. S druge strane, svoju optužnicu tužiteljica nije mijenjala vjerujući susjedima koji ni u jednom trenutku nisu potvrdili Tukšine tvrdnje da je bila zlostavljana jer ništa u toj kući nisu primijetili.
– Pa nisam trčala kod susjeda hvalivši se jesu li vidjeli kako sam trčala po dvorištu i bježala od kuće zajedno s majkom da me Dragutin ne prebije – potresno je kazala Ružica Tukša uoči čitanja presude, no nakon što je sudac ponovno potvrdio kaznu, nije joj bilo svejedno te je vidno potresena, ali bez riječi, napustila sudnicu.

Potresna životna priča: Od straha obavila nuždu

KOPRIVNICA – Tijekom suđenja otkrivena je tužna svakodnevica Ružice Tukša, koja je četiri godine trpjela bešćutnog nasilnika koji je pretukao i njezinu kćer i majku. Kobnog se dana kada ju je ponovno napao odlučila na najgore nakon što je u strahu za vlastiti život u odjeću obavila nuždu. Na suđenju je bila uvjerena i kazala da bi je sigurno zatukao.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.