OŠ ” Vladimir Nazor” dobila bespovratna sredstva za izradu projektne dokumentacije za energetsku obnovu zgrada

Osnovna škola " Vladimir Nazor" Križevci među četri škole koje su dobile bespovratna sredstva za izradu  projektne dokumentacije za energetsku obnovu zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja"

Osnovna škola “Vladimir Nazor” Križevci među četiri je škole koje su dobile bespovratna sredstva za izradu projektne dokumentacije za energetsku obnovu zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja financiranih iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj i sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Odluku je je u 05.10. u zgradi Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja preuzeo ravnatelj Igor Brkić u pratnji pročelnika za društvene djelatnosti Mladena Tenodija.

„Za energetsku učinkovitost zgrada do 2020. godine na raspolaganju imamo 311 milijuna eura iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, a uz kombinaciju financiranja sa nacionalnim sredstvima u mogućnosti smo javnom i stambenom sektoru osigurati čak do 95% bespovratnih sredstava.“ – istaknula je ministrica Mrak-Taritaš te dodala kako je danas odobreno nešto više od 10 milijuna kuna bespovratnih sredstava, ali da su javni pozivi za ova dva pilot projekta i dalje otvoreni.

Ministarstvo je sredinom lipnja 2015. godine objavilo prvi Javni poziv na dostavu projektnih prijedloga za Pilot projekt „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“ za koji je osigurano 50 milijuna kn bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj i sredstava FZOEU.

„Za ove projekte Fond je osigurao sufinanciranje od 40 do 65%, a za ovih deset projekata odobreno je 7 milijuna kuna nacionalnih sredstava. Osim kroz ovaj projekt Fond provodi i nacionalne natječaje za sufinanciranje nestambenih zgrada u sklopu kojeg je ove godine odobreno 30 milijuna kuna bespovratnih sredstava za 46 škola i vrtića.“ – istaknula je Suada Mustajbegović, voditeljica službe iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Početkom srpnja objavljen je drugi Javni poziv za Pilot projekt „Izrada projektne dokumentacije za energetsku obnovu zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“ za koji je osigurano 4,5 milijuna kn bespovratnih sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj i FZOEU.

Radi se o trajno otvorenim natječajima do 2020. godine odnosno do iskorištenja raspoloživih sredstava, a bespovratna sredstva dodjeljuju se za energetsku obnovu zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama.

Za energetsku obnovu zgrada se dodjeljuje maksimalni iznos od 70- 95% ukupno prihvatljivih troškova, ovisno o indeksu razvijenosti, dok se za izradu projektne dokumentacije dodjeljuje u iznosu od 100%.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.