Tulum s(l)ova u križevačkim školskim knjižnicama

Da je čitanje iz užitka aktivnost u kojoj još uvijek uživaju mnoga djeca i mladi, potvrdio je i noćni čitateljski susret Tulum s(l)ova koji se u petak 28. listopada, od 19 sati do ponoći (a ponegdje i s noćenjem u knjižnicama), odvijao u 20-tak hrvatskih školskih knjižnica.  Susretu su se pridružile i dvije križevačke škole: Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkoga i OŠ Ljudevita Modeca. Središnji dio večeri bilo je ceremonijalno (svečano) čitanje ulomaka knjiga po izboru učenika uz svjetlo svijeća i baterija, no za vrijeme noćnoga čitateljskog druženja ostvaren je i niz ostalih zanimljivih aktivnosti.

U OŠ Ljudevita Modeca tulumarilo je pedesetak učenika svih dobi. Nakon večere i dogovaranja pravila ponašanja uslijedila je svečanost čitanja uz svijeće u kojoj je do izražaja došla raznolikost književnog ukusa i zrelosti sudionika ‒ čitalo se od Brlićkinog Hlapića do Segalove Ljubavne priče, a favoriti večeri bili su dvije Sanje ‒ Polak i Pilić. U drugome dijelu susreta igrale su se društvene igre, poput asocijacija i pantomime s temama i likovima iz književnosti, Pogodi tko sam i interaktivnih računalnih igrica o pričama Ivane Brlić-Mažuranić. Uz podršku i pomoć ravnatelja Dražena Bokana, susret su za više razrede organizirale Martina Valec-Rebić (prof. hrvatskog jezika, voditeljica tima), Danijela Zagorec (prof. hrvatskog jezika), Martina Tumpa (prof. hrvatskog jezika) i Senka Pleše (uč. likovne kulture) te za niže razrede učiteljice Sandra Poje i Lucija Martinčić.

U školskoj knjižnici Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga tulumarilo je 20-tak učenika 1. i 2. razreda. Druženje je započelo zajedničkom večerom (piknikom u knjižnici). Potom je uslijedilo čitanje ulomaka knjiga po izboru učenika. Učenici su sjedili na strunjačama na podu, pokriveni dekicama i naslonjeni na jastučiće te uz svjetlo svijeća i baterija čitali ostalima tekstove koje su odabrali. Izbor knjiga bio je doista raznovrstan: od ljubavnih do vampirskih tema, od knjiga za mlađu djecu do knjiga za odrasle, od proze do poezije (Cesarić je svakako „in“!).

Zanimljivo je da se, osim na hrvatskom jeziku, čitalo i na stranim jezicima. Sudionici su čuli kako zvuči Gavran E.A.Poea na engleskom te Barbara J. Preverta na francuskom jeziku! Program za križevačke gimnazijalce, uz podršku ravnatelja Josipa Šikića, priredile su  profesorice Suzana Knežević (školska knjižničarka, voditeljica tima), Sanela Štubelj (školska psihologinja), Nikolina Zaplatić (prof. francuskoga jezika) i Sanja Jelenak (prof. hrvatskoga jezika), a kao gošća je tulumu prisustvovala i školska knjižničarka OŠ Sokolovac Nataša Karlovčec koja je na kraju sve sudionike počastila čitanjem slikovnice za odrasle.

Posebnost noćnog čitateljskog susreta Tulum s(l)ova bila je i ta što su se škole sudionice tijekom večeri međusobno spajale putem Skypea. U tim virtualnim susretima učenici su si međusobno pročitali pokoji tekst, zapjevali pjesmu uz gitaru i pozdravili sudionike iz druge škole. Sva događanja tijekom te večeri pratili su članovi školskih novinarskih skupina, a snimljene fotografije i kratke filmove objavit će na Facebooku i Youtubeu.

Inače, projekt Tulum s(l)ova na nacionalnoj je razini osmislila Draženka Stančić, knjižničarka OŠ Ivana Kukuljevića  Sakcinskoga iz Ivanca, u suradnji s udrugama Hrvatska mreža školskih knjižnica i Hrvatska udruga školskih knjižničara. Nakon noćnog čitateljskoga susreta u drugoj fazi projekta planirane su volonterske akcije čitanja učenika u svojim lokalnim zajednicama, a nakon godinu dana proglasit će se i škola koja je u izvedbi cijeloga projekta bila najuspješnija.

Vezano

Komentari su zatvoreni.