U Podravini i Prigorju 17 oboljelih od TBC-a

Iako se broj oboljelih od tuberkuloze znatno smanjio, ta je opaka bolest još uvijek s nama i moramo o njoj voditi računa, upozorila je, u Tjednu borbe protive te i ostalih plućnih bolesti, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije dr Draženka Vadla. Od 1998., kad je u našoj županiji bilo registrirano 70 novooboljelih, uočen je pad na njih 26 tijekom cijele prošle godine, a do 30. kolovoza ove godine to je 17 novooboljelih, pa će do kraja godine taj broj biti i veći.

Iako je uvriježeno mišljenje da je to bolest siromašnih, od tuberkuloze može oboljeti svatko u stanju narušenog imuniteta i doticaju sa zaraženom ili bolesnom osobom. Tako godišnje u svijetu oboli 8 milijuna ljudi od kojih 3 milijuna umre. U Hrvatskoj se puno osoba inficira ali stvarno oboli njih 5 do 10 posto. U Podravini i Prigorju pak od tuberkuloze najviše obolijevaju radnici na težim radnim mjsetima, poljoprivrednici i umirovljenici.

– Na žalost, imamo i bolesnu djecu, koja su se zarazila TBC-on u kontaktima s oboljelim ukućanima. Ne uzimaju li lijekove, oboljeli razvijaju rezistentnu tuberkulozu, koja je neizlječiva i smrtnonosna. Stoga, čim se primjete sumnjivi simptomi poput zaduha, boli u prsištu, ili kašlja prije svega, nužno je javiti se liječniku opće prakse, kako bi se potvrdila ili isključila bolest. Rano otkrivanje tuberkuloze je ključ u sprječavanju širenja bolesti i svakako u boljoj prognozi odnosno izlječenju tuberkuloze – kaže doktorica Vadla.

Inače, u organizaciji Crvenog križa u osnovnim se školama održavaju edukacije prvenstveno usmjerene na prevenciju pušenja kao jednog od glavnih čimbenika pri nastanku TBC-a.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.