Spas za planinu i podzemne izvore vode

VecernjiList.gifEKOLOGIJA Otpad s Kalnika vozit će se na križevačko gradsko odlagalište
        
KRIŽEVCI – Gradsko poglavarstvo Križevaca dalo je odobrenje općinskoj
vlasti na Kalniku da komunalni otpad s planine prevozi u grad na
odlagalište Ivančno brdo nedaleko od  prigradskog naselja Šašine. Na
taj način Križevci pomažu i svojim stanovnicima, a ne samo Općini
Kalnik, koja jedina u cijeloj županiji nema riješeno zbrinjavanje i
odlaganje komunalnog otpada, pa ga mještani bacaju na divlja smetišta u
okolne šume.

  
Ugrožen grad

Postoji, naime, opasnost da se time onečišćuju podzemni izvori do glavnog izvorišta u Vratnu podno planine, odakle se pitkom vodom napaja cijeli grad, upozorio je načelnik Kalnika Božidar Kovačić. S time su se u potpunosti složili križevački gradski čelnici suglasivši se da Komunalno poduzeće preuzme odvoz komunalnog otpada iz kalničkih sela, to više jer je Općina Kalnik i jedan od suvlasnika gradskog  poduzeća.

Pretpostavlja se da kalnički otpad ipak neće previše zatrpati gradsko odlagalište i da će ga najviše biti za jedan kamion mjesečno. Zbrinjavanje otpada u kućanstvima počet će čim Komunalno poduzeće s mještanima Kalnika dogovori žele li posude za odlaganje od 80 ili 120 litara.

Još četiri godine

Križevački gradonačelnik Branko Hrg podsjeća da je dovoz komunalnog otpada s Kalnika na gradsko odlagalište ipak samo privremeno rješenje jer se ono mora sanirati i zatvoriti najkasnije do 2010. godine. U troškovima sanacije cijelog brda od 100.000 tona smeća, što će stajati približno 20 milijuna kuna, Grad Križevci sudjeluje sa 60 i Fond za regionalni razvoj sa 40 posto.

U iduće četiri godine treba odabrati buduće regionalno odlagalište komunalnog otpada. Zasad je još neizvjesno hoće li to biti područje Gunjak na rubnome području grada, oko čega su se lani vodile žustre polemike, ili neka druga lokacija u županiji.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.