Naglasiti osobitosti prekograničnih regija

Na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima predstavljeni su rezultati međunarodnog projekta Razvojne karakteristike prekograničih regija, koji je kao dio većeg projekta Interreg IIIA od 2006. provođen u tri hrvatske županije i mađarskoj regiji Keszthely-Hevis. Cilj projekta u kojem su zajedno sudjelovali stručnjaci sa Sveučilišta Pannon u Keszthelyju i križevačkog Visokog gospodarskog učilišta bio je istražiti osobitosti prekograničnih regija i pripremiti stanovnike tamošnjih seoskih područja na korištenje lokalnih resursa koji bi jamčili konkurentnost u europskim uvjetima.

Putem intervjua i anketiranja stanovnika Koprivničko-križevačke, Međimurske i Virovitičko-podravske županije istraživane su osobitosti tih pograničnih regija koje bi trebale postati prostori prekogranične suradnje što bi jamčila veći gospodarski, kulturni, društveni i okolišni razvoj. Istraživanje vrijedno 124 tisuća eura, od čega je iz fondova EU osigurano 95 % sredstava, ukazalo je na nisku obrazovnu razinu hrvatskih poljoprivrednika, što je, uz nedostatak informacija o tome što mogu doprinijeti pretpristupni fondovi, ocijenjeno kao najveća prepreka razvoju.
Mađarski znanstvenici i njihovi križevački kolege istaknuli su kako nerazvijene, tzv. periferne regije treba pretvoriti u regije otvorene za suradnju naglašavanjem njihovih razvojnih osobitosti.
Rezultati projekta pomogli su u izradi nastavnih programa i materijala na temelju kojih su u ovim dvama obrazovnim ustanovama tijekom akademske godine održavana neka predavanja. Rad na zajedničkom projektu omogućio je razmjenu profesora, stjecanje iskustva u izradi projekata koji kandidiraju za europske fondove.
Sav je jednoipogodišnji postupak kao plod međunarodne susjedske znanstvene suradnje Križevaca i Keszthelyja opisan i s rezultatima i zaključcima objavljen na hrvatskom, mađarskom i engleskom jeziku.
20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.