Proradio Zavod HAZU za našu županiju

KRIŽEVCI – Prvi dan ožujka označio je službeni početak rada Zavoda za znanstveno-istraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, koji će u Križevcima djelovati za područje naše županije. Zavod počinje raditi u vremenu kada država smanjuje plaće svojim službenicima i namještenicima i nemoguće je predvidjeti do kuda će ići u stezanju remena. Tako i radno mjesto upravitelja Zavoda nije popunjeno novim zapošljavanjem , već će taj posao obavljati križevački profesor povijesti Ivan Peklić.
– Imam ugovor o djelu, znači radim honorarno, nisam stalni zaposlenik, a bit će zaposlena i jedna tajnica, koja će biti djelatnica Grada. Zadatak ovog Zavoda nije zapošljavanje, nego da mladi ljudi, naši znanstvenici mogu raditi projekte, da mogu ovdje objavljivati svoje znanstvene radove, da mogu istraživati, a onda te svoje projekte, pogotovo iz prirodne znanosti, povezati s privredom, kazao je upravitelj Zavoda I. Peklić.

Voditelj Zavoda HAZU u Križevcima je akademik Franjo Tomić, inače doktor agronomske znanosti, pa i to, kaže upravitelj Peklić, upućuje na zanimanje te ustanove za poljoprivredu i prehrambenu industriju. No, profesor Peklić poziva da mu se jave znanstvenici svih struka s područja cijele županije.
– Da osmisle sami ili da zajednički osmislimo projekte, što ih više i raznolikijih bude to bolje, i da počnemo s radom kako bismo onda to sve skupa mogli materijalizirati, oplemeniti i koristiti danas-sutra gdje će se već nekakva prilika ukazati, pozvao je upravitelj Peklić.

U prigodi jutrošnjeg svečanog otvorenja Zavod je priredio i znanstveni skup posvećen 200. godišnjici rođenja Antuna Nemčića, sa sudjelovanjem uglednih stručnjaka poput Toničia Maroevića i Ante Stamaća, te niza lokalnih povjesničara. Održavanje skupa pomogli su Križevački stol Družbe Braća hrvatskog zmaja, kao i tamošnje Povijesno društvo i Udruga POINT. (RKC)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.