Za vikend u Križevcima tečaj za tranzicijske inicijative „Dobar početak za održivo susjedstvo“

Udruga Hrvatska permakultura iz Zagreba, uz podršku Udruge za ekonomiju zajedništva (UEZ) iz Križevaca, organizira dvodnevni rezidencijalni tečaj za tranzicijske aktiviste i inicijative u zajednici iz svih krajeva Hrvatske, u prostorijama Centra Mariapoli Faro u Križevcima, Franje Račkog 32.

Tečaj će se održati u subotu i nedjelju, 18. i 19. veljače 2023. od 10 do 19 sati te je idealan za aktiviste koji su ili početnici u organiziranju inicijativa u svojim lokalnim zajednicama, ili to već rade i voljeli bi znati više. Sve je primjenjivo kako u urbanim, tako i u ruralnim sredinama, navode organizatori.

– Tranzicija u post-fosilno društvo je društvena promjena koja pronalazi pozitivna lokalna rješenja na velike krize našeg vremena: energetsku krizu, ekonomsku krizu i klimatske promjene. Tisuće inicijativa diljem svijeta se samoorganiziraju i osmišljavaju poduhvate u zajednici koji potiču lokalizaciju i solidarnost, te pronalaze mogućnosti kako živjeti kvalitetnije, a s manje transporta – manje ovisnosti o nafti te manje novca, istaknuo je predsjednik UEZ-a Peter Fabjan.

Tečaj će aktiviste osposobiti o temama društvene tranzicije i kako djelovati u kompleksnim sustavima u kojima se isprepliću zajednica, energija, ekologija, ekonomija i drugo, o vrhuncu nafte i drugim razlozima zašto nam je potrebna društvena tranzicija, kako komunicirati o klimatskim promjenama te formirati grupu i započeti konkretne projekte u zajednici te se upoznati s principima tranzicije i otpornih zajednica, kao i povezanosti s permakulturom.

Polaznici će biti osnaženi za kreiranje pozitivne vizije budućnosti i zašto je to važno za zajednicu, proces društvene promjene, društvenu tranziciju kao vanjski, ali i unutarnji (osobni) proces, razvoj tranzicijskih inicijativa i kako voditi proces aktiviranja zajednice, funkcioniranje u kolaborativnim i horizontalnim grupama, suodlučivanje, tehnike za informiranje, organiziranje i kreativno facilitiranje javnih događaja.

Prijave se zaprimaju putem online obrasca, a više informacija se može dobiti elektroničkom poštom na gordana.permakultura@gmail.com (sadržaj tečaja) i iph@permakultura.hr (logistika tečaja), dok je za medije dostupan broj telefona +385 92 298 7894 (Nenad Maljković).

Tečaj je razvijen u sklopu projekta AGILNA OTPORNOST ZAJEDNICA kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge za ekonomiju zajedništva. Više o EU fondovima na http://www.esf.hr i https://strukturnifondovi.hr.

Vezano

Komentari su zatvoreni.