Najava akcije “Nadzor vozača bicikala”

stop_policija_kontrola_prometa

Tijekom devet mjeseci ove godine, vozači bicikala sudjelovali su u 35 prometnih nesreća, od čega u jednoj nesreći s poginulom osobom i 29 nesreća s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama stradalo je 29 vozača bicikala, pri čemu je jedna vozačica bicikla smrtno stradala, četiri vozača bicikla su teže ozlijeđena, dok su 24 vozača bicikla lakše ozlijeđena. Vozači bicikala prouzročili su, uslijed nepropisnog skretanja, nepropisnog uključivanja u promet, neprilagođene brzine kretanja i ostalih grešaka 24 prometne nesreće. Pod utjecajem alkohola bilo je šest vozača bicikala ili 17 posto vozača bicikala.

Kako vremenske prilike, odnosno učestale kiše i jutarnje magle dodatno smanjuju vidljivost i preglednost u prometu na cestama, vozači bicikala postaju ugroženija skupina sudionika u prometu. Kako bi vozači bicikala u uvjetima smanjene vidljivosti bili što uočljiviji, dužni su na svojim vozilima imati upaljena prednja bijela i stražnja crvena svjetla, te moraju biti dodatno označeni reflektirajućih prslucima ili reflektirajućom biciklističkom odjećom. Ujedno vozače bicikala podsjećamo da za svoje kretanje trebaju koristiti postojeće biciklističke staze.

Vozače bicikala podsjećamo da se prije nego što započnu skretati vozilima ulijevo ili udesno moraju uvjeriti da rečenu radnju mogu sigurno izvršiti, te da davanjem znaka odručenom rukom ostale sudionike u prometu upoznaju sa svojom namjerom.

Vozačima bicikala ne preporučamo da za vrijeme kišnih oborina u jednoj ruci drže kišobrane jer na taj način ne vide što se događa ispred njih na cesti, a niti ih vozači koji im dolaze u susret mogu pravovremeno uočiti, a ujedno i postaju nestabilniji.

Kako bi se osigurala što veća sigurnost prometa na cestama, u petak, 16. listopada, na području Policijske uprave provoditi će se akcija „Nadzor vozača bicikala“.

Tijekom akcije poseban naglasak će biti stavljen na nadzor tehničke ispravnosti bicikala, korištenje reflektirajućih prsluka odnosno biciklističke odjeće, uporabu svjetala na vozilima i kretanje površinama namijenjenim za kretanje vozača bicikala. (PU Kc-Kž)

Vezano

Komentari su zatvoreni.